Ook in Gent wordt er campagne gevoerd om meer ‘ja’-stemmers te mobiliseren voor het aankomend Turks referendum. Radicale Turkse nationalisten hielden begin maart een meeting in een gebouw van Stad Gent waarin werd opgeroepen om ‘ja’ te stemmen. Het stadsbestuur zit verveeld met de zaak. Dat staat te lezen in Het Nieuwsblad. Opvallend: op de site Belemtürk.tv is niet alleen een kritiekloos verslag te lezen over de radicale bijeenkomst, maar is ook Turkstalige reclame te vinden van de socialistische mutualiteit Bond Moyson.

De Turkse politieke verkiezingskoorts blijft niet beperkt tot Nederland en Duitsland. Zaterdag 4 maart vond in Gent een politieke meeting plaats van Turkse radicale nationalisten beter gekend onder de noemer ‘Grijze Wolven’. Dit in het kader van het aankomend referendum in Turkije. Inzet van dat referendum is een nieuwe grondwet die meer macht aan Turks president Recep Erdogan (AKP) zal geven. De plaats van bijeenkomst was het jeugdhuis ‘Minus One’, een gebouw van Stad Gent.

Belçika Türk Federasyon

Organisator van dit evenement was het BTF (Belçika Türk Federasyon: Belgisch-Turkse Federatie) dat volgens publiek geheim nauwe banden onderhoudt met de uiterst rechtse MHP (Milliyetçi Hareket Partisi: Partij van de Nationalistische Beweging). De MHP combineert islamisme met radicaal nationalisme. In Duitsland en Nederland zijn respectievelijk de Föderation der Türkisch-Demokratischen Idealistenvereine en Turkse Federatie Nederland actief die relaties onderhouden met de MHP. Beide organisaties worden gemonitord door de veiligheidsdiensten.

Bij BTF hebben ze alvast geen schrik van hun schaduw. Op de Facebookpagina van BTF worden Belemtürk.tv-foto’s van het evenement gretig gedeeld waarop deelnemers te zien zijn die de ‘wolvengroet’ groet brengen. De wolvengroet is een referentie aan de Grijze Wolven: een uiterst rechtse Turks-nationalistische groepering gelieerd aan de MHP. Naast de groet waren er ook vlaggen te bemerken van De Grijze Wolven die een blauw-wit logo gebruiken. De BuZa-minister van Turkije Mevlüt Çavuşoğlu (AKP) kwam onlangs nog in opspraak omdat hij dezelfde groet bracht tijdens een meeting in Hamburg.

Stadsbestuur valt uit de lucht

Het is verboden om politieke activiteiten en propaganda te organiseren in het jeugdhuis Minus One van de Stad Gent. Volgens de organisatoren ging het om een culturele bijeenkomst, maar het stadsbestuur is het daar niet mee eens. Elke Decruynaere, Gents schepen voor Groen van Jeugd, laat weten aan het Nieuwsblad dat dit “niet voor herhaling vatbaar [is]. Het was aangevraagd door twee jeugdhuizen. Zij vinden dat het een culturele en geen politieke manifestatie was. Maar ik zal vragen om hiertegen op te treden.

Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) had recent nog gevraagd om richtlijnen van Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) over hoe om te gaan met Turkse politieke manifestaties. Maar over deze manifestatie was het stadsbestuur niet ingelicht. Eerder nog vandaag in Antwerpen heeft burgemeester Bart De Wever (N-VA) verkondigd een gelijksoortige meeting niet te laten doorgaan.

Belemtürk.tv en Bond Moyson

Belemtürk.tv is een site voor de Turkse gemeenschap in België die regelmatig bericht over activiteiten van BTF. Zo bracht Belemtürk.tv onder meer in 2015 verslag uit van een herdenking in Brussel van Alparslan Türkeş, de oprichter van de Grijze Wolven. Dit werd georganiseerd in Brussel naar aanleiding van het achttiende jaar sinds Türkes’ overlijden. Ook over de nieuwste activiteit van de Turkse nationalisten, in het kader van het referendum, staat een kritiekloos verslag te lezen op de webstek, compleet met allerlei compromitterende foto’s.

Een advertentie van Bond Moyson op Belemtürk.tv.
Een advertentie van Bond Moyson op Belemtürk.tv.

Opvallend: ondanks de bezorgdheid van Termont over het politieke Turkse gebeuren in zijn stad adverteert Bond Moyson, de socialistische mutualiteit die haar hoofdkwartier heeft in Gent, complexloos op de site van Belemtürk.tv.

Gevraagd om een reactie wist marketing-directeur Tom Bosman van Bond Moyson te vertellen dat de mutualiteit iemand in dienst heeft die dit soort zaken opvolgt: “We houden hierover een oogje in het zeil, maar dit was ons nog niet ter oren gekomen. We gaan dit zeker verder uitzoeken en ik ga mijn medewerker daarover contacteren. We hebben nochtans strikte afspraken omtrent dit soort dingen met de organisaties bij wie we adverteren“.

De socialistische mutualiteit plaatst zo’n soort Turkstalige advertenties wel vaker omdat dit een efficiënte manier is om klanten te bereiken. “Naast Belemtürk.tv adverteren we ook op Gazetetürk.be. Zo bereiken we al snel duizenden potentiële klanten. Tweetalig adverteren is zinnig, want heel wat leden van de Turkse gemeenschap zijn [nog] van de eerste generaties die anders een tolk, vaak een jonger familielid, moeten gebruiken. Ook voor bepaalde reizen hanteren we tweetalige reclamefolders“, aldus nog Bosman.

2 REACTIES

  1. Ten eerste, vraag ik me af of het conform de taalwet is wat Bond Moyson doet. Ten tweede, bij de socialistische vakbond vlieg je buiten als je voor Vlaams Belang op een lijst gaat staan. In de ABVV-statuten staat dat “ABVV-Metaalleden en/of
    militanten die militeren voor extreem-rechtse partijen of op hun lijsten
    voorkomen, zichzelf uit onze organisatie uitsluiten”. Maar wel adverteren bij Turks-nationalisten die er een ideologie op nahouden waarmee vergeleken onze Vlaams Belangers koorknapen zijn. Twee maten, twee gewichten.