Zoals aangekondigd heeft Ghelamco vandaag een persconferentie gehouden waarbij het de renovatie van het Koning Boudewijnstadion (het oude Heizelstadion) als alternatief voor het geplande Eurostadion op Parking C afschoot. Niet haalbaar in het kader van het EK 2020, klinkt het. Ghelamco gebruikte daarbij ondersteunend studiemateriaal van het Nederlands studiebureau Stadium Consultancy. Dat schrijft BRUZZ. De persconferentie komt er daags nadat Grimbergen de bouwvergunning weigerde. Intussen weigert Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) ook de nodige (Vlaamse) gronden te verkopen aan Ghelamco. 

Ghelamco wil graag op Parking C te Grimbergen, een steenworp verwijderd van het voormalige Heizelstadion, een nieuwe voetbaltempel bouwen. Dit moest gaan dienen als voetbalarena in het EK van 2020 en als thuisbasis van Anderlecht. Maar Anderlecht liet de kelk intussen aan zich voorbij gaan en het EK van 2020 tijdig halen lijkt steeds moeilijker te gaan worden. Maar er is geen alternatief, zo verweert Ghelamco zich nu.

Heel wat stemmen in de publieke en politieke ruimte ageren al een poos tegen het geplande Eurostadion. Ze schermen daarbij met de alternatieve mogelijkheid om het oude Heizelstadion te renoveren. Zo kan de Memorial Van Damme blijven doorgaan en moet de Brusselse stad niet buiten haar grenzen optreden, redeneren tegenstanders. Maar het Koning Boudewijnstadion is in zijn huidige staat niet geschikt om een UEFA-wedstrijd te laten doorgaan. Om de criteria te halen zou het volledig moeten afgebroken en heropgebouwd moeten worden met als prijskaartje 300-400 miljoen euro. Dan haal je het EK 2020 niet, aldus Ben Veenbrink van Stadium Consultancy.

29.000 – te krappe – zitjes met te weinig zicht

Een van de voornaamste redenen dat het oude stadion niet voldoet is omdat reclamepanelen het zicht hinderen van bijna 29.000 zitjes. En aan de panelen kan niet geprutst worden. Wel kan men de tribunes dichter naar het veld schuiven, maar dan verdwijnt de atletiekpiste, toch een belangrijke inzet van het debat.

Maar de bestaande zitjes zijn ook te krap. De beenruimte bedraagt 70 centimeter terwijl er minstens 80 moet voorzien zijn. Komt daar nog bij dat er te weinig zitjes tout court zijn voor het EK. Men kan een extra ring zitjes plaatsen, maar dan zitten de toeschouwers weer verder dan toegelaten is.

Tot slot zijn er nog een aantal bekommernissen zoals de natuurlijke lichtinval (dat van belang is inzake zonlicht in de cameralenzen bij avondmatchen), het aantal ‘skyboxen’, VIP-ruimtes, toiletvoorzieningen enzoverder. Dit zorgt ervoor dat de enige valabele optie afbreken en heropbouwen is, aldus de mensen van Stadium Consultancy die betrokken zijn bij de wereldwijde bouw van vijftig stadia. “Het haalbaarheidsonderzoek uit 2015, dat zegt dat je het Koning Boudewijnstadion voor 110 miljoen euro kan renoveren, is geen realistische optie” verklaart Veenbrinck.

Te weinig tijd

Het afbreken en heropbouwen zou volgens Veenbrinck al minstens 300 tot 400 miljoen euro gaan kosten: “We baseren ons daarvoor op een benchmark met andere Europese nieuwbouwprojecten, waarbij de kosten komen op 5.700 à 7.400 euro per zitplaats.”

En voor een afbraak en heropbouw is geen tijd meer, zeggen Ghelamco en Stadium Consultancy. Niet als het EK 2020 gehaald moet worden. “Alle vergunningen in orde krijgen, neemt al snel anderhalf jaar in beslag. Dan heb je nog een haalbaarsonderzoek van een half jaar, en mogelijke beroepsprocedures.” stelt Veenbrinck nog.

De vraag is nog maar of het Eurostadion zelf wel tijdig af kan geraken, maar Ghelamco-bestuurder Philip Neyt gaat daar wel van uit. Of het er alsnog komt als 2020 niet kan gehaald worden, wou Neyt niet kwijt aan BRUZZ.

Tegengas van N-VA

Intussen liet ook Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) weten dat hij de gronden die noodzakelijk zijn voor de bouw van het Eurostadion niet zal verschaffen. Volgens Weyts blijft van het oorspronkelijke project te weinig over. “Nu al de procedures zijn doorlopen en zowel Ruimte Vlaanderen als de gemeente Grimbergen zich negatief hebben uitgesproken, lijkt het me zinloos om een hele carrousel aan beroepsprocedures op te starten”, liet Weyts weten op Radio 1.

Ook de N-VA’ers Johan Van den Driessche, Brussels parlement- en gemeenteraadslid, en Philip Roosen, Grimbergs gemeenteraadslid, laten weten niet onder de indruk te zijn van de verklaringen van Ghelamco en Stadium Consultancy. In een persmededeling vragen de politici zich af “waarom [er] een nieuwe studie [komt] als er al één bestond?” En verder: “Waarom een studie laten uitvoeren door een concurrent van het Koning Boudewijnstadion? Deze studie is een wanhopige reanimatiepoging van de voorstanders van het Eurostadion die al in verdedigingsmodus zitten”. 

Volgens Van den Driessche is de timing van de studie verdacht. [Ik] kan alleen maar besluiten dat een deftig onderzoek naar de renoveerbaarheid van het Koning Boudewijnstadion in het verleden nooit gebeurd is. […] Bovendien, het feit dat deze studie alsnog nu gebeurt moet gezien worden als een laatste stuiptrekking om het Eurostadion – dat nooit levensvatbaar was – wanhopig te reanimeren.”

1 REACTIE

  1. Het was allang duidelijk dat heel dit stadionverhaal enkel een kapstok was om de echte reden van dit megalomaan Brussels gedoe aan te hangen, namelijk het grote kantorencomplex waarbij het de bedoeling was om de Franstalige Brusselse administratie in onder te brengen en dus de facto aan een verdere verfransing van De Rand te werken. Al het overige was en is mist spuiten. Dat Vanhengel en andere ‘Vlaamse’ consorten dit spelletje hebben meegespeeld zegt veel over hen. Laten we hopen dat met deze beslissing het definitieve einde is ingezet van dit megalomane gedoe.