“Vlamingen, welkom, dubbel welkom, néé: tachtig maal welkom op het 80ste Vlaams-nationaal Zangfeest!”, aldus presentator van dienst Wilfried Haesen. Met die inleidende woorden ging gisteren, zondag 26 maart, in de Antwerpse Lotto-Arena de tachtigste editie van het Zangfeest van start. Op een van de grootste evenementen van de Vlaamse Beweging werd beroep gedaan op een breed assortiment van artiesten om de aanwezigen, jong en oud, te plezieren.

Vlaamsgezinden van over het hele land verzamelden om enerzijds te genieten van Vlaamse liederen en anderzijds de boodschap van de Vlaamse onafhankelijkheid naar jaarlijkse gewoonte van onder het stof te halen. De partijpolitieke twisten werden, toch even, opzij gezet want vertegenwoordigers van zowel de N-VA (onder meer Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts, jongerenvoorzitter Tomas Roggeman, Binnenlandminister Jan Jambon…) als van het Vlaams Belang (Kamerlid Barbara Pas, voorzitter Tom Van Grieken…) tekenden aanwezig om enkele uren samen te zingen op het niet-partijpolitieke gebeuren.

Naast de idee van de Vlaamse onafhankelijkheid, besteedde de voorzitter van het Algemeen Nederlands Zangverbond Erik Stoffelen in zijn toespraak ook aandacht aan het onafhankelijkheidsstreven van Schotland en Catalonië. Die regio’s zullen, als alles volgens plan gaat, in de nabije toekomst referenda organiseren over hun zelfbeschikkingsrecht. Zij konden, te merken aan het applaus, alvast rekenen op de steun van 4.000-4.500 aanwezigen.

Gematigde toon en zelfreflectie

De toon van de toespraken was dit jaar eerder gematigd, de nadruk lag op de huidige situatie van de Vlaamse Beweging. Ietwat nostalgisch verkondigde uittredend regisseur Paul Cordy: “[…] Ook al is de vorm jaar na jaar met zijn tijd meegegaan, de essentie van een zangfeest is nog steeds wat ze was toen we in 1933 voor de eerste maal samen kwamen zingen.” Maar er was ook ruimte voor zelfreflectie:  “Maar zonder emotionaliteit en symboliek en zonder kunst en cultuur is die Vlaamse Beweging evenzeer zielloos en mist ze wervingskracht” .

Artiesten

Naast het samen zingen, konden de aanwezigen ook muzikaal en visueel genieten van artiesten. Dansgroep ‘Are You Famous’ beet de spits af, gevolgd door Laura Omloop en de jonge zangertjes van ‘Zinget vzw’. Peter Van Laet (Mama’s Jasje) en ‘De Geuzen’ vervolledigden de lijst artiesten. Die laatste groep maakte gebruik van de gelegenheid om politieke nummers te brengen over mistoestanden in de Belgische staat.

Beleef het 80ste Vlaams-Nationaal Zangfeest nu zondag mee!Bestel vandaag nog uw kaarten voor dit unieke evenement!

Publiée par Vlaams Nationaal Zangfeest sur mercredi 22 mars 2017

2 REACTIES