Op de gemeenteraad in de Vlaamse Randgemeente Linkebeek is gisterenavond opnieuw Frans gesproken zonder dat daar werd tegen opgetreden. Dat is in strijd met de taalwetten die opleggen dat Vlaamse gemeenteraden in het Nederlands verlopen. Dat meldt Belga. Het incident komt er na een gelijkaardig incident begin deze maand waarna het Nederlandstalige raadslid Rik Otten van de oppositiepartij Prolink aan de alarmbel trok. Vlaamse actiegroepen beloven “stevige actie”.

Het leek er even op dat het communautaire gehakketak na decennia voorbij was in Linkebeek. Eind januari verwierp de Raad van State voor de derde maal het beroep dat Damien Thiéry (MR) ingesteld had tegen zijn niet-benoeming als burgemeester door de Vlaamse regering. De Franstalige meerderheid droeg toen eindelijk schepen Yves Ghequiere voor als burgemeester, een compromis waar het Vlaamse Prolink al lang om had gevraagd.

Maar de communautaire strijdbijl blijkt daarbij toch niet begraven te zijn. Enkele weken geleden werd ongehinderd Frans gesproken door Franstalige raadslieden van de MR, die partij van Damien Thiéry die naast de sjerp greep. Gisteren werd de wetsinbreuk herhaald, dit keer door de Franstalige meerderheidsfractie LB.

Net zoals na de vorige raadszitting klaagde Otten aan dat het Frans taalgebruik in de gemeenteraad wordt aangehouden. Deze maal was de vertegenwoordigster van de gouverneur van Vlaams-Brabant wel aanwezig op de gemeenteraad toen de overtreding plaats vond. Otten hoopt dan ook dat de toezichthoudende overheid zal optreden tegen de praktijk.

Vernieuwde taalonrust?

In het (nabije) verleden werden gemeenteraden van faciliteitengemeentes in de Vlaamse Rand (gemeentes rond Brussel waar Franstaligen bepaalde rechten genieten) regelmatig ‘bezocht’ door Vlaams-nationalistische actiegroepen zoals TAK (Taal Aktie Komitee), Voorpost en de studentenverenigingen van het KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) en NSV! (Nationalistische Studentenvereniging).

Wanneer Frans werd gesproken tijdens een gemeenteraad werd de zitting dan veelal verstoord door actievoerders van Vlaams pluimage. Gisteren nog verstoorde Voorpost de eedaflegging van Franstalig schepen Anne Sobrie (Respect) in Sint-Genesius Rode, alwaar de echtgenote van Herman Van Rompuy onlangs als schepen opstapte na “jarenlange pesterijen vanwege Franstaligen”. De actievoerders scandeerden tijdens de eedaflegging “Rode Vlaams!” en worden onder – zachte – politiebegeleiding naar buiten gebracht.

Maar op de Facebookpagina van nationaal actievoorzitter van Voorpost, Nick van Mieghem, wordt ook gedreigd met toekomstige acties tegen de gemeenteraden in Linkebeek als er blijvend Frans wordt gesproken. In de commentaren staat een boodschap te lezen van een collega van van Mieghem: “Linkebeek, doe zo voort en je kan Voorpost verwachten. Worden vast weer plezante gemeenteraden. Wij zijn al vast jullie pesterijen grondig beu. Nog één gemeenteraad waar Frans gesproken wordt en dat zal dan de laatste zijn zonder stevige actie.”

Zal het een hete lente gaan worden in Linkebeek en de rest van de Vlaamse Rand?