België mag visa weigeren aan buitenlandse imams die naar hier willen komen om te werken in niet-erkende moskeeën. Dat heeft de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen voor het eerst duidelijk gemaakt. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft het over “een stap voorwaarts” en is blij dat “importimams aan banden” gelegd kunnen worden.

Imans uit het buitenland die in België het islamitische geloof willen prediken in niet-erkende moskeeën, krijgen al sinds een tijd geen verblijfsvergunning van Francken. Dit jaar werden reeds twaalf aanvragen van Turkse imams geweigerd. Maar tien daarvan gingen in beroep tegen de beslissing. De Raad voor Vreemdelingenbetwisting geeft Francken nu gelijk. De Raad is van opvatting dat de vrijheid van godsdienst niet geschonden wordt door Francken. De verdediging van de betrokken imams beargumenteerden dat er sprake was van discriminatie op basis van het godsdienstvrijheidsbeginsel.

De rechter heeft beslist dat onze beslissing valide is en dat het niet om discriminatie gaat“, zei Francken aan de VRT. En nog: “Een stap voorwaarts. Ik denk dat we een van de eerste Europese landen zijn die de importimams aan banden kunnen leggen.

In België is de meerderheid van de moskeeën niet erkend. Volgens Francken is slechts een 1 op de 20 moskeeën erkend in België. Imams die vanuit het buitenland willen komen werken voor erkende moskeeën zullen dat wel nog kunnen. Deze zullen wel grondig gescreend worden, vertelt Francken. Volgens de populaire staatssecretaris is het de bedoeling dat er meer met imams van ‘eigen kweek’ wordt gewerkt. “Het staat niet in stenen gebeiteld dat ze met importimams moeten werken. Waarom moeten er per se mensen uit het Midden-Oosten komen om hier de islamitische geloofsleer voor te zitten? Dat begrijp ik niet zo goed“, aldus nog de N-VA-politicus op de VRT.

‘Winning streak’

Het is de tweede slag die Francken kan thuis halen op korte tijd. Vorige week kreeg Francken nog gelijk van het Europees Hof van Justitie omtrent de ‘visumrel’. In een gelijkaardige casus als die van Francken en het gezin uit Aleppo besliste het Hof dat Europese lidstaten niet verplicht zijn om een humanitair visum te verschaffen aan oorlogsvluchtelingen die gevaar lopen. De uitspraak is rechtstreeks van toepassing op de ‘visumrel’.

In de visumrel was een verblijfsvergunning de inzet van een langgerekte juridische strijd tussen een Syrische familie uit Aleppo en de Francken. Het gezin had een ‘humanitair visum‘ (hetgeen een gunst, geen recht, is) aangevraagd bij de Belgische ambassade in Libanon. Indien het humanitair visum toegekend werd, kon het gezin met het vliegtuig naar België komen om dan vervolgens asiel aan te vragen. Maar dat wou het kabinet-Francken dus niet.

Francken nam ook al reactief verblijfsvergunningen van radicale imams af. Het kabinet Francken besliste daartoe voor het eerst in 2015, wat ineens een unicum was in de Belgische geschiedenis. Opvallend: toeval of niet, Francken gebruikte toen daarbij de beroemde uitspraak at your service van de rechtse en islamkritische Nederlandse politicus Pim Fortuyn. Fortuyn werd vermoord in 2002 door de linkse activist Volkert van der Graaf en won onder andere aan populariteit met de slagzin “Ik zeg wat ik denk en doe wat ik zeg. At your service!“.

At your service. Had al véél eerder moeten gebeuren…

Publiée par Theo Francken sur lundi 13 juillet 2015

3 REACTIES

  1. Uit een studie van het Steunpunt Gelijkekansenbeleid uit 2012, op vraag van Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois bleek al dat een groot deel van de Vlaamse imams uit het buitenland afkomstig zijn, geen voeling hebben met de lokale, Vlaamse context en zelfs nauwelijks Nederlands spreken. Misschien is dit een klein stapje in de juiste richting.

  2. Waarom wisten wij niet dat in het verleden die ‘gasten’ gewoon toegang kregen tot ons grondgebied? Dat is toch onvoorstelbaar. ‘Sympathy for the Devil?’

    • Wedden dat onze gespeeld-naïeve Groenlinksen in alle talen zullen zwijgen? Dit is een religieuze omerta. Dat doet me denken aan hetgeen zich recent bij Ecolo afspeelde. Daar is een religieuze zuivering aan de gang is (fractieleidster afgezet omdat ze de retour à la réligion van Ecolo op de korrel nam).

Comments are closed.