Filip Dewinter: “Blijf hier weg, dit is ons land”

2
1796

Omwille van het nakende Turkse referendum op 16 april stuurt de Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) van Turks president Recep Erdogan vertegenwoordigers uit naar verschillende Europese landen. Zij moeten op Europees grondgebied stemmen ronselen voor een grondwetswijziging, waardoor de macht van de president uitgebreid wordt.

Binnen deze context plannen aanhangers van de Turkse president een grote verkiezingsshow in Gent eind maart. De Belgische Unie van Europese Democratische Turken (UETD) gaf al aan de hoop te koesteren om de president, zoals in 2015 al gebeurde, nog eens in België te kunnen ontvangen. Op dit moment is de organisatie echter nog op zoek naar een locatie waar ze een bijna vanzelfsprekende massale opkomst van Belgische Erdogan-aanhangers kunnen onderbrengen.

Afgelopen woensdag pleitte een ex-minister van de AKP nog op een meeting in Sint-Joost-ten-Node voor de grondwetswijziging. Ondanks dat de gemeente niet werd ingelicht over de komst van de politicus, ziet een vertegenwoordiger van burgemeester Emir Kir (PS) geen graten in het bezoek. Volgens haar hadden de organisatoren ook geen toestemming nodig want “gaat het om een privé-initiatief”.

“Alle democratische middelen”

Federaal volksvertegenwoordiger voor het Vlaams Belang Filip Dewinter kondigde donderdag in het parlement alvast aan dat hij en zijn partij een eventueel bezoek van Erdogan met “alle democratische middelen” zullen tegenwerken. In navolging van Duitsland ijvert de N-VA-Kamerfractie, met Peter De Roover op kop, sinds enkele dagen voor een Europees verbod op kiescampagnes van Turkse politici. Dewinter trad hen en andere opposanten over heel Europa bij door zowel in het Nederlands als in het Turks een duidelijk statement te maken: “Blijf hier weg, dit is ons land!”. Dit is dezelfde gebruikte slogan als die van de rechtse PVV in Nederland van Geert Wilders.

Turken in ons land kunnen van 27 maart tot 6 april op de Turkse ambassade te Brussel of het Antwerpse consulaat terecht om voor of tegen de nieuwe grondwet te stemmen. Recent was er ook ophef in onder meer Zwitserland, Duitsland en Zweden rond Turkse campagnes op Europese bodem. Het grote aantal Turken met de dubbele nationaliteit in Europa zorgt al langere tijd voor regelmatige politieke spanningen.

2 REACTIES

  1. een inteelt product uit Anatolie beschuldigt Europa ervan een overblijfsel van het nazisme te zijn, hij vergeet dat Turkije tijdens beide wereldoorlogen een bondgenoot van Duitsland is geweest, vandaar , het grote aantal Turken in Duitsland. het geeft ons ook inzicht over het scholingsniveau van zijn ,,onderdanen ,, , vrij vertaald ,, untermenschen,,.