Ghelamco heeft Vlaamse grond nodig… en al gekregen

3
2605

Bouwheer Ghelamco heeft Vlaamse grond nodig om het Brusselse voetbalstadion ‘Eurostadion’ te realiseren. De extra percelen zijn nodig voor bepaalde toegangen, maar zijn eigendom van de Vlaamse overheid. Ghelamco heeft wel blijkbaar reeds een akkoord met de administratie van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) voor minstens één van de twee nodige percelen.

Vlaanderen zou grond moeten afstaan voor de nodige voor de in- en uitritten van de geplande ondergrondse parking bovenop een perceel dat nodig is voor de fiets- en voetgangersverbinding. Het Laatste Nieuws keek documenten in die dit aantonen.

Parking C, waar Eurostadion op zou gebouwd, ligt op het grondgebied van de Vlaamse gemeente Grimbergen, maar stad Brussel is wel eigenaar van de parking. Dat is niet het geval voor de grond die nodig is voor fiets-en voetgangersverbindingen en de in- en uitritten van de parking.

In de commissie stelde minister Weyts dat dit een project is waar hij niets mee te maken heeft, maar nu blijkt dat hij gronden moet weggeven. Ik val van mijn stoel!

Het gaat om grond dat grenst aan de Ring en eigendom is van het Agentschap Wegen en Verkeer, hetgeen valt onder minister Ben Weyts (N-VA). Dat betekent dat de administratie van Weyts toestemming moet geven aan Ghelamco om gebruik te maken van de percelen. Nu blijkt dat het ministerie al twee jaar hiervan op de hoogte is, maar het communiceerde hier nog nooit over. “In de commissie stelde minister Weyts dat dit een project is waar hij niets mee te maken heeft, maar nu blijkt dat hij gronden moet weggeven. Ik val van mijn stoel!” reageert Björn Rzoska, de Groene fractieleider in het Vlaams Parlement.

Hetgeen nodig is van Vlaanderen voor de bouw.
De grond die nodig is van Vlaanderen voor de bouw het Eurostadion.

Uit een e-mail van 2015 blijkt zelfs dat de administratie van Weyts al een principe-akkoord sloot met Ghelamco voor minstens één van de twee percelen. Het bouwbedrijf is dan ook zelfverzekerd dat het de gronden zal krijgen en dit geen nieuw obstakel zal vormen voor het project.

Het kabinet van Weyts ontkent het akkoord niet, maar zegt nu wel voorwaarden te hebben: “Voor ons ligt de focus niet op die twee stukjes grond, maar op het volledige mobiliteitsvraagstuk. We willen eerst zien dat Ghelamco een antwoord heeft op alle opmerkingen die het departement Mobiliteit en Openbare Werken enkele weken geleden in een negatief advies heeft opgesomd.” Het departement Mobiliteit en Openbare Werken gaf eind vorige maand een negatief mobiliteitsadvies voor het Eurostadion.

Interne oppositie

Het principeakkoord tussen de administratie van Weyts en Ghelamco is opvallend omdat N-VA al een hele poos oppositie voert tegen het stadion. Zo ageert Brussels parlements- en gemeenteraadslid Johan Van den Driessche zeer actief tegen het project van Ghelamco. Hij beargumenteerde onder meer dat het stadion nefast zou zijn voor zowel de mobiliteit op de Ring als voor het Vlaamse karakter van de gemeente.

Ook de rechts-nationalistische oppositiepartij Vlaams Belang reageerde in een persmededeling en spreekt over “twee gezichten” van de N-VA in het dossier: “Het is toch wel bijzonder dat het net [om] Weyts [gaat] die in het Vlaams Parlement al jaar en dag beweert dat hij in het hele dossier niets in de pap te brokken heeft.

Eerder vorige maand was er ook onbegrip bij Hans Bonte, burgemeester voor sp.a van Vilvoorde. Vilvoorde diende midden januari een bezwaar in tegen de bouwvergunning van het Eurostadion. Bonte vond het toen “onbegrijpelijk” dat Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) en haar collega van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) geen bezwaar hadden ingediend.

3 REACTIES