De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil ook Scandinavië bezoeken tijdens de campagne voor het referendum over een nieuwe grondwet. In Zweden wonen veel Turken met de dubbele nationaliteit. Dat schrijft het Zweedse Fria Tider. Naast Scandinavië wou Erdogan wil Erdogan ook andere landen aandoen in Europa.

Oostenrijk liet zich reeds negatief uit over een campagne van Erdogan en verklaarde hem niet welkom in het land. Er staan nu echter andere landen op het lijstje van Erdogan. Ook zou de Turkse president ons land willen aandoen. Voor hem is het referendum belangrijk aangezien de voorgelegde grondwetswijziging Erdogans macht aanzienlijk zou uitbreiden.

We zullen een bezoek brengen aan verschillende landen. We hopen onder meer Duitsland, België en Nederland te bezoeken. Misschien kunnen we ook een van de Scandinavische landen te bezoeken“, zei de Turkse president in een interview op 18 februari in de Turkse krant Hurriyet. Een dubbele nationaliteit betekent dat je een burger bent van de twee landen en ook kan stemmen in beide landen. Door de grote Turkse diaspora in Europa kan het voor Turkse politici van doorslaggevend belang zijn om er campagne te voeren.

Ook Nederland en Duitsland weigeren, België (nog) niet

Turks minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu, die behoort tot de islamitisch-conservatieve AKP-partij van Erdogan, had een verkiezingsmeeting gepland in Rotterdam. Deze is nu niet meer mogelijk middels een verbod vanwege de Nederlandse regering. Nederland is niet de plaats waar andere landen hun verkiezingsstrijd moeten komen uitvechten, zei minister-president Mark Rutte op Facebook. Naast Nederland annuleerde tevens de Duitse regering meetings van Erdogan en zijn aanhangers. Erdogan noemde dit “nazi-praktijken“.

Ook in België is er kritiek. Bij monde van federaal fractieleider Peter De Roover wil regeringspartij N-VA niet zo ver gaan als een Belgisch verbod op dergelijke meetings, maar wil het wel een Europees verbod, grondige controle of het afschaffen van de dubbele nationaliteit overwegen.

In 2015 sprak Erdogan voor 25.000 Turkse Belgen in de Ethias-arena in Hasselt. Dit in functie van de Turkse parlementsverkiezingen. De veiligheidsdiensten verhinderden toen dat er live-beelden konden uitgezonden worden van het evenement.