Uit een nieuwe poll uitgevoerd door het Turkse bedrijf NET bij 5000 personen blijkt dat 50-55% van de stemgerechtigden een ‘nee’ zou uitbrengen in het Turkse referendum dat gepland staat voor 16 april. In dat referendum beslissen de Turken over een uitbreiding van de macht van de president. Dat schrijft Rudaw.

De grootste groep nee-stemmers komen vanuit de Republikeinse Volkspartij (CHP) en de Democratische Volkspartij (HDP). Hier stemmen respectievelijk 97% en 89% tegen het voorstel. De grootste steun voor het referendum komt van de kiezers van de huidige president Erdogan en zijn partij de AKP, hier stemt zowat 85% vóór het referendum. Ook vanuit de nationalistische MHP (gelieerd aan de Grijze Wolven) is er steun, zo’n 55% van de kiezers is volgens de poll akkoord met het voorstel. Wat vooral opvalt is dat het aantal onzekere kiezers gezakt is van 17% naar 2%.

Vanuit Europa wordt er ondertussen met argusogen gekeken naar Turkije. De meeste analisten zijn er van overtuigd dat een goedkeuring van het referendum zal leiden tot een (meer) autoritair bestuur van Erdogan en zijn partij. Het referendum houdt een afschaffing van het ambt van eerste minister in en een uitbreiding van het aantal zetels in het parlement. Bovendien zouden de wettelijke regels met betrekking tot het hoogste gerechtshof van het land aangepast worden. Turkije zou zo de facto overstappen van een parlementair presidentieel systeem naar een uitvoerend. Wie meer wil weten over de geplande grondwet kan dit hier lezen.

Er is momenteel spanning in heel wat Europese landen die een Turkse gemeenschap huizen. De Turkse regering zet alles op alles om zo veel mogelijk stemmen te halen voor het referendum, niet in het minst bij de Turkse diaspora in Europa. Maar de meetings die gepland zijn in Europa zorgen voor onrust.