De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigde Nederland dit weekeinde van fascisme en nazisme, nadat de Nederlandse regering Turkse ministers de toegang tot het land had ontzegd om hier campagne te voeren. Het diplomatieke conflict tussen Nederland en Turkije escaleert nog verder nu Turks president Erdogan de schuld voor de massamoord in Srebrenica bij Nederland legde. Nederlands premier Mark Rutte reageert verbolgen.

Turks president Erdogan haalde vandaag opnieuw uit naar Nederland. Erdogan stelde volgens de krant Hürriyet dat het de Nederlanders waren die de slachting in Bosnië in 1995 aanrichtten. “We kennen ze van de slachting van Srebrenica, we kennen hun verdorven karakter van de manier waarop ze er 8.000 Bosniërs afmaakten.”


Erdogan dreigde daarnaast met nieuwe sancties, al specificeerde hij niet welke deze zouden zijn. “Excuses zullen niet volstaan om de daden van Nederland goed te praten”, aldus de Turkse president. “De steunbetuiging van de Duitse bondskanselier Merkel aan Nederland laat zien dat zij niet anders is dan Nederland”, stelt Erdogan. “Zij valt Turkije aan zoals de Nederlandse politie honden en paarden gebruikten tegen Turkse demonstranten. Sommige Europese landen worden gegijzeld door racistische en fascistische partijen”, meent Erdogan.

Walgelijke geschiedvervalsing

De Turkse verwijzing naar de massamoord in Srebrenica is “walgelijke geschiedvervalsing”, zo zegt Nederlandse premier Mark Rutte. De premier zei dit vandaag in een reactie op de uitlatingen van de Turkse president Erdogan. “De toon wordt steeds hysterischer”, zegt Rutte bij RTLZ. “Hij blijft het verder oppompen. Het is van een niveau en stijlloosheid, ongelooflijk. We gaan ons niet tot dit niveau verlagen. Het is echt onacceptabel.”

EU oorverdovend stil

Intussen blijft het bij de Europese Unie muisstil. Er is voorlopig niemand die openlijk reageert op de incidenten van dit weekend. Sander Loonens, Europees parlementslid voor N-VA, bekritiseert de houding van de EU.

Erdogan wil alles uit de kast halen

De Turkse president liet gisteren weten “alle mogelijke diplomatieke sancties aan te wenden om Nederland van repliek te dienen.” Erdogan gaat zelfs zover dat hij Nederland nu ook voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens sleept omwille van de wijze waarop het land twee Turkse ministers behandelde die campagne wilden voeren in het land.

Er is spanning in heel wat Europese landen die een Turkse gemeenschap huizen. Volgende maand wordt een belangrijk referendum gehouden in Turkije over een nieuwe grondwet die meer macht zal geven aan Erdogan. De Turkse regering zet alles op alles om zo veel mogelijk stemmen te halen, niet in het minst bij de Turkse diaspora in Europa. Maar de meetings die gepland zijn in Europa zorgen voor onrust.

Op 11 juli 1995 werd de Bosnische stad Srebrenica ingenomen door de Serviërs tijdens de Bosnische Burgeroorlog. Daarop volgde de genocide van meer dan 8.000 moslims door Bosnisch-Servische troepen. Formeel stonden die moslims onder de bescherming van een Nederlandse VN-eenheid. Het zout die Erdogan in die Nederlandse collectieve wonde strooit is opvallend. In 1915 werden tussen de 1 miljoen en de 1,5 miljoen Armenen uitgemoord door het Ottomaanse Rijk, de voorganger van Turkije, in wat gekend staat als de Armeense genocide. Tot op de dag van vandaag ontkent Turkije deze historische gebeurtenis. De Belgische regering erkende de wreedheden nog officieel als een genocide in 2015.

2 REACTIES

  1. De moord op Serviërs nabij Srebrenica is de échte genocide, waarbij ook ouderen, vrouwen en kinderen werden gedood.Maar,wat is genocide? Dit is het volkerenmoord, uitroeiing van een volk, ras of bevolkingsgroep.De Serven evacueerden de vrouwen, kinderen en ouderen, die ze vonden in het VN-kamp Potocari-Srebrenica.Zulke daden kunnen niet gerekend worden tot genocide.Er was een bloedbad, maar het was een reactie op een eerder bloedbad, het was wraak, en er werden geen vrouwen en kinderen bij gedood…De bewering van Bosnische moslims dat na de val van Srebrenica in 1995 meer dan achtduizend moslims slachtoffer werden van genocide, is een mythe.De voormalige VN-generaal, de Canadees Lewis Mackenzie zij dat er heeft zich in Srebrenica geen genocide op 8000 moslimmannen voorgedaan!Hij schat het aantal omgekomen moslimstrijders op hooguit 2000…Alle Bosnische gesneuvelden, worden misbruikt in de Screbrenica leugen.In de pers worden ‘oorlogsgraven’ als ‘massagraven’ aangeduid.HET ICTY HEEFT NOOIT EEN ONDERZOEK GEDAAN,HOE EN WANNEER DE SLACHTOFFERS OMGEKOMEN ZIJN ! Elke moslim die stierf in Srebrenica gedurende de hele oorlog,maar ook eerder, voor de burgeroorlog in Joegoslavie zelfs begonnen ,werd genoemd als gedood in Srebrenica genocide.