Emmanuel Macron steekt Marine Le Pen voorbij

1
908

Emmanuel Macron staat volgens een recente peiling voorop om ook de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen te winnen. Macron doet het in de peilingen nu zowel in de eerste als de tweede ronde beter dan Marine Le Pen. Dat maakt hem topfavoriet.

Emmanuel Macron is al langer favoriet om de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, mocht Marine Le Pen zijn tegenstrever zijn, met overtuiging te winnen. Een peiling van Harris Interactive, besteld door France Télévision, boekstaaft de links-liberale kandidaat nu ook als de te kloppen man in de tweede ronde. Het is de eerste peiling die wordt afgenomen sinds Macron in zee ging met François Bayrou van MoDem.

Macron klokt af op 26%, één procentpuntje meer dan Marine Le Pen. François Fillon kan zich, ondanks de stortvloed aan schandalen over fictieve jobs, tevreden stellen met 20% van het electoraat. De socialist Benoît Hamon haalt 13%, de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon sluit af op 12%. In de tweede ronde zou Emmanuel Macron het met 65% makkelijk halen van Marine Le Pen.

En Marche!

Voor 30 augustus 2016 was Emmanuel Macron nog minister van economie in de regering-Valls (PS). Macron nam ontslag om zich te focussen op zijn politieke beweging En Marche!. In november lanceerde hij formeel zijn kandidatuur voor de Franse presidentsverkiezingen. Emmanuel Macron schuift zijn presidentieel platform graag naar voren als de onafhankelijke centrumoptie. Toch zijn de banden met het Franse establishment nauw. Voor hij aan de slag ging als bankier bij Rothschild & Cie was Macron onder meer actief onder de Commissie-Jacques Attali (ofte la Commission pour la libération de la croissance française).

Emmanuel Macron bleef lang vaag over de werkelijke inhoud van zijn programma, maar vorige week kwam hij dan toch op de proppen met een uitgebreid plan. Macron belooft onder meer hervormingen van het pensioenstelsel, de werkloosheidsuitkeringen en het arbeidsrecht. Hij stelt een ‘nieuw groeimodel’ voor dat hij omschrijft als “milieuvriendelijk en bevorderend voor de sociale mobiliteit”.

Tegenstanders verwijten Macron echter dat zijn economisch programma geenszins zou verschillen van het pad dat hij uitstippelde als minister van economie onder president François Hollande. Om die reden zou Macrons presidentschap vooral kunnen uitdraaien als een verlengstuk op het ‘quinquennat‘ van de bijzonder onpopulaire François Hollande (PS).

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
  • Louis Vanvolsem

    Voor wat die peilingen waard zijn, nogal veel peilingen geven de politieke wensen van hun organisators voor waarheid weer. Remember Trump en Brexit