Na zes jaar gevangenschap werd de Egyptische oud-president Hosni Moebarak deze week vrijgelaten uit het militair hospitaal. Moebarak werd medeverantwoordelijk gehouden voor de dood van honderden demonstranten tijdens de Arabische Lente van 2011, maar de rechter sprak Moebarak vrij.

Begin 2011 waaide de Arabische Lente over van Tunesië naar Egypte. De val van Tunesisch president Ben Ali brak de ban in Egypte en gaandeweg dikten de demonstraties tegen het regime van Hosni Moebarak aan. De onvrede over werkloosheid, corruptie en politiegeweld werd belichaamd door de massa van soms meer dan één miljoen mensen die het Tahrirplein in Caïro bezet hielden. Moebarak, op dat moment al dertig jaar stevig in het zadel als Egyptisch president, wilde niet van wijken weten. Het regime liet de oproerpolitie en het leger los op de demonstranten, die evenmin plaats wilden ruimen. In de chaos die zich tussen 25 januari en 11 februari 2011 meester maakte van Caïro zouden in totaal meer dan 800 mensen het leven laten.

Vrijspraak, maar vrees voor terugkeer

De voorbije zes jaar werden talloze strafprocessen aangespannen tegen Hosni Moebarak en zijn naasten. In 2012 hield de openbare aanklager Moebarak verantwoordelijk voor de dood van 293 burgers, omdat hij de ordediensten er niet van weerhield om het vuur te openen op de demonstranten. Nadat de rechtbank Moebarak na een nieuw proces in 2014 over de gehele lijn vrijsprak, mocht hij in principe worden vrijgelaten. Het nieuwe regime weigerde dat echter uit vrees voor een terugkeer naar het politieke toneel.

In een aparte corruptiezaak werd Moebarak weliswaar veroordeeld tot drie jaar cel, maar de rechter hield rekening met zijn tijd in voorhechtenis. Ondertussen verslechterde Moebaraks gezondheidstoestand, waardoor de oud-president werd gehospitaliseerd in een militair ziekenhuis. Op 2 maart boog het Egyptische Hof van Cassatie zich opnieuw over Moebaraks betrokkenheid bij de dood van de demonstranten. Egypte’s hoogste rechtsorgaan besliste om de 88-jarige oud-president vrij te spreken. Gisteren verliet Hosni Moebarak het militair hospitaal van Maadi.

Arabische Lente

Op 11 februari 2011 trad Moebarak onder druk van de demonstranten en het leger af als president van Egypte. Hij droeg de macht over aan het leger en niet aan zijn zoon Gamal. In juni 2012 ruimde de militaire raad plaats voor de tot president verkozen Mohamed Morsi, een pion van de Moslimbroederschap in Egypte. Morsi maakte veel vijanden met zijn islamistische agenda en opnieuw ging Egypte massaal de straat op. Een jaar na zijn aantreden werd Mohamed Morsi op zijn beurt omver gekegeld door het leger. Na verkiezingen trad generaal Abdel Fatah al-Sisi uiteindelijk aan als nieuw president van Egypte. Met oud-president Hosni Moebarak is nu ook de hoofdrolspeler van de revolutie in 2011 terug op vrije voeten is. Zes jaar na datum blijkt andermaal dat de zo bewierookte Arabische Lente nog maar een licht glooiende ster is aan het hemelgewelf van het Midden-Oosten.