Dreigingsniveau 3 blijft aan na Antwerpse IS-video

0
1881

Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) heeft aangekondigd dat het dreigingsniveau in ons land aangehouden blijft op niveau 3. Dat wil zeggen dat een aanslag “mogelijk en waarschijnlijk” is. De aankondiging komt er nadat een vermoedelijke IS-video werd vrijgegeven waarbij iemand dreigende beelden maakt van het Centraal Station te Antwerpen.

Het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging) en minister van Binnenlandse Zaken Jambon communiceren dat het dreigingsniveau op niveau 3 blijft. Daarbij blijft de dreiging dus “mogelijk en waarschijnlijk“, maar niet gewijzigd ten opzichte van ervoor.

In maart 2016, bij de aanslagen in Parijs, Zaventem en Brussel, werd het dreigingsniveau voor een poos op niveau 4 gezet: het hoogste niveau. Dan is de dreiging “zeer ernstig en nabij“. Dat betekende (nog) meer politiële en militaire aanwezigheid. Maar daar wordt dus voorlopig niet tot overgegaan. “Vandaag blijft het extra toezicht maar morgen gaan we terug over op de normale waakzaamheid”, aldus de ordediensten.

Akelige beelden

Recent werd een video online geplaatst die mogelijk afkomstig is van IS. De beelden werden ontdekt door een Britse journalist van The Daily Express op ‘Telegram‘, een digitaal medium dat populair is bij terroristen. De politie neemt de zaak ernstig maar bevestigt nog niet of het wel degelijk om een nieuwe IS-video gaat.

Op de beelden is te zien hoe iemand met een rechtstaande gsm-camera bijzonder amateuristische beelden maakt terwijl hij traag wandelt richting de ingang van het Centraal Station in Antwerpen. Aan de omgeving is af te leiden dat het gaat om recente beelden. Dit omdat een affiche van ‘Antwerpen Koekenstad‘ te zien is op de beelden. Dat betekent dat de beelden maximaal twee maanden oud zijn. Het is mogelijk dat de persoon die het filmpje maakte zal kunnen geïdentificeerd worden aan de hand van andere beelden van camera’s nabij het station.

Ook is een politiewagen te zien op de beelden waarvoor de filmer duidelijk geen schrik heeft. Dat hoeft niet te verwonderen, an sich is er niets verdacht aan een (jonge?) man (of vrouw?) met een gsm. Op de filmbeelden zijn blauwe sportschoenen en een zwarte broek te zien die eerder een mannelijke filmer doen vermoeden. De schoenen kunnen de politie mogelijk helpen de propagandamaker doen vinden.

Aanslag Istanboel

Ahmet Yayla, professor criminologie in Amerika en gespecialiseerd in terreur vertelde aan The Daily Express dat de beelden authentiek lijken. De muziek op de achtergrond van de propagandavideo opgenomen aan het station van Antwerpen zou dezelfde zijn als deze van de video die werd gemaakt voor de aanslag op de nachtclub in Istanboel op oudejaar. “Aanvankelijk werd ook het filmpje van de Turkse nachtclub als ‘fake’ omschreven, maar een paar weken later besefte iedereen dus dat het om een echte video ging.” vertelt Yayla.

Indien het niet om een valse video gaat, is dit niet de eerste IS-propagandavideo die België figureert. In maart 2016 publiceerde het IS-mediakanaal ‘Al-Battar Media’ een propagandavideo over de aanslagen in Brussel en Zaventem.