De Franse schandaalverkiezingen: Le Pen en Fillon in problemen

0
849

De Franse presidentsverkiezingen zijn stilaan gehuld in een schandaalsfeer. Deze middag hief het Europees Parlement in Brussel de parlementaire onschendbaarheid van kandidate Marine Le Pen (Front National) op, waardoor zij dreigt vervolgd te worden voor een visueel gevoelige tweet over IS. Presidentkandidaat François Fillon (Les Républicains) moet zich in het kader van ‘Penelope-gate‘ op 15 maart verantwoorden voor de onderzoeksrechter.

Vandaag 2 maart hief het Europees Parlement na stemming de parlementaire onschendbaarheid op van Marine Le Pen. Het EP deed dat op verzoek van het parket van Nanterre, dat een onderzoek opende naar Le Pen voor verspreiden van gewelddadige afbeeldingen. In december 2015 deelde Marine Le Pen drie ongecensureerde foto’s via Twitter. Eén van de foto’s betrof de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley, begeleid door de boodschap “Dit is Daesh!” (een bijnaam van IS). De reden voor de gecontesteerde tweet moet gezocht worden in een aanvaring tussen Marine Le Pen en een journalist, die het Front National op dezelfde voet plaatste als Islamitische Staat. Twee dagen later verwijderde Marine Le Pen de bewuste tweet.

Door de opheffing van Le Pens onschendbaarheid ligt de weg open naar een gerechtelijke vervolging. In Frankrijk staan zware straffen op het verspreiden van gewelddadige beelden: Marine Le Pen riskeert drie jaar cel en een boete van 75.000 euro. De zaak komt naar verwachting pas na de presidentsverkiezingen voor. Volgens Marine Le Pen zelf past de tweet in haar functie als politica: “Ik ben parlementslid, ik ben in mijn rol als ik IS afwijs.” Volgens Le Pen is het gerechtelijk onderzoek naar de tweet, net zoals het onderzoek naar twee van haar medewerkers, politiek geladen.

Penelope-gate

François Fillon wordt ondertussen ook in de hoek gedwongen door de Franse justitie. De kandidaat van Les Républicains wordt op 15 maart door de onderzoeksrechter gehoord in verband met ‘Penelope-gate’: Al wekenlang ligt Fillon onder vuur omdat hij ervan verdacht wordt onbestaande jobs te hebben uitbesteed aan zijn echtgenote en twee kinderen. Zij werden hiervoor rijkelijk betaald. Fillon ontkent formeel dat het om ‘fictieve functies’ ging, maar bood eerder wel al zijn excuses aan voor het aanwerven van familieleden. Gisteren verklaarde Fillon in een snel bijeengeroepen persconferentie onverminderd voort te willen gaan met zijn race naar het Elysée.

Fillon sprak van een “politieke moord”. Volgens de 62-jarige centrumrechtse presidentskandidaat was zijn vermoeden van onschuld van in het begin weg en wordt hij onheus behandeld. Fillon besloot met een sneer naar het gerecht: “Ik richt mij tot het Franse volk: enkel het algemeen stemrecht mag beslissen wie de volgende president wordt. Ik trek mij niet terug en ik vraag jullie om mij te volgen.” De gerechtelijke besognes rond Fillons figuur doen zijn presidentscampagne wankelen. Enkele naaste medewerkers, onder wie Bruno Le Maire stapten op nadat Fillon aangaf de strijd niet te staken.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/