De islamist die vorige week de terreuraanval nabij het Britse parlement pleegde, Khalid Masood, was het onderwerp van een onderzoek van de Britse inlichtingendienst MI5 naar een plan om een legerbasis op te blazen met behulp van een op afstand gecontroleerde bom. Dat schrijft The Telegraph.

De dader achter de aanslag nabij het Britse parlement die vier doden en 40 gewonden eiste was mogelijk betrokken in een verijdelde aanslag. Adrian Ajao, de vroegere naam van Khalid Masood, werd zes jaar geleden onderzocht naar banden met vier door Al Qaida-geïnspireerde extremisten: Zahid Iqbal, Mohammed Sharfaraz Ahmed, Syed Hussain en Umar Arshad werden veroordeeld in 2013 voor het samenzweren en pogen tot een bomaanslag op de Britse legerbasis in Luton.

De veroordeelden hadden een plan uitgewerkt om met een op afstand gecontroleerde speelgoedwagen met explosieven onder de poort te rijden van de legerbasis in Luton. Iqbal en Ahmed kregen toen elk 16 jaar en drie maanden, Arshad kreeg 6 jaar en 9 maanden en Hassain kreeg vijf jaar en drie maanden celstraf.

MI5 en Lutton

Ajao, die verhuisde in 2009 na even in Saudi-Arabië te hebben gewoond, woonde vlakbij de samenzweerders. De onderzoekers van MI5 verdachten Ajao ervan, gezien zijn fitness-en body buildingvoorliefde, in contact te zijn gekomen met de ‘would be’-terroristen in de lokake fitness, daar de aan Al Qaida-gelieerde islamisten ook dezelfde fitness bezochten ter voorbereiding van hun jihad. Maar na een risico-analyse en een achtergrondcontrole werd besloten tot een opschorting van het onderzoek naar Ajao/Masood.

Brits premier Theresa May (Conservatives) bevestigde dat Masood onderzocht werd door MI5 in verband met gewelddadig extremisme. May noemde Masood daarbij een ‘marginaal’ figuur. De eerste minister voegde er evenwel aan toe dat Masood geen deel uitmaakte van recente onderzoeken naar terreur.

Elms/Ajao/Masood

Masood werd geboren in 1964 in het Britse Kent als Adrian Elms. Hij veranderde tijdens zijn schooltijd zijn naam naar die van zijn stiefvader tot Adrian Ajao. Nog later zou hij overgaan tot het Arabische Khalid Masood hetgeen gelukkige onsterfelijke of eeuwige betekent. Masood had een stevig strafblad, onder meer voor mishandelingen, drugsbezit, en wapenbezit. Hij was evenwel nog nooit veroordeeld voor aan extremisme gerelateerde misdrijven.

Masood laat drie dochters en een zoon achter bij twee verschillende vrouwen.