De ‘Bad Boys of Brexit’, Nigel Farage en Arron Bank, keerden eerder deze week terug van een reis in Californië. Daar hielpen ze mee aan een inzamelactie ten voordele van een nieuw referendum in de ‘Golden state’.  Inzet van het referendum wordt het opsplitsen van de staat in twee. Een Oostelijk, meer ruraal en conservatief gebied en een progressieve Westkust.

Calexit

Het project is goed bezig want er werd al een miljoen dollar binnengehaald voor het project, dat ‘Calexit’ gedoopt werd. Dat is dezelfde naam die eerder gegeven werd aan het plan om Californië helemaal af te splitsen van de Verenigde Staten. Dat plan kreeg fors meer aandacht na de verkiezing van Donald Trump (Rep.) als president van Amerika. Californië was een van de plaatsen waar de Democraten een monsterscore haalden in de recente presidentsverkiezingen van november 2016.

Farrage en Banks, die recent nog met succes de Leave.eu-campagne afrondden, lijken dus in te zetten op een strijd tussen Oost en West in Californië. Een verschil dat effectief bestaat zoals ook blijkt uit de verkiezingsresultaten van november 2016. Want hoewel Clinton in de staat een mooie score haalde, kwam ook hier het merendeel van de stemmen uit de grote steden, de landelijke gebieden hadden een Republikeinse voorkeur.

Indien de splitsing effectief zou plaatsvinden, zouden de Republikeinen twee senatoren en stemmen voor het Electoral College in 2020 kunnen halen uit de nieuwe oostelijke Staat. Het Westen zou waarschijnlijk democratisch blijven stemmen. Er wordt gemikt op een referendum in de verkiezingen van 2018 (midterms) volgens de Sunday Times. 

Elite vs de rest

Volgens Banks kan er gewerkt worden met het beeld van de ‘Hollywood elite‘ versus het gewone volk en met het afstraffen van een slecht functionerende overheid. 78 procent van de inwoners zou ontevreden zijn over hun overheid, hoewel ze de 6dee grootste economie in de wereld vormen, waarmee de economie van Californië groter is dan die van Frankrijk. Ook groeit de economie heel sterk. De staat heeft bijna 40 miljoen inwoners en is multi-etnisch geworden. Blanken vormen er nu een minderheid.

Beide heren ‘Brexiteers’ werden gerekruteerd door ‘polling expert’ Gerry Gunster en de Republikein Scott Baugh, een voormalig volksvertegenwoordiger. Gunster hielp in het verleden mee aan 30 gewonnen referenda in Amerika en voorspelde de uitkomst van het Brexit-referendum in 2016 vrij nauwkeurig. Eerder deze maand kregen Farrage en Banks nog een prijs voor hun Brexitcampagne vande Amerikaanse Associatie van Politieke Consultants.

Niet zo uitzonderlijk

De splitsing is volgens de ingehuurde mannen niet onmogelijk, hierbij verwezen ze naar het de voorbeelden van West-Virginia t.o.v. Virginia en naar Noord-Dakota t.o.v. Zuid-Dakota. Banks gaf mee: “Ze zeiden dat de mensen hetzelfde dachten [dat het onmogelijk was] over de Brexit , maar wij hebben het gewoon voor elkaar gekregen.”

Sommigen stellen dat een dergelijke splitsing van Californië zou gekoppeld kunnen worden aan het geven van constitutionele rechten aan het ‘District of Colombia’. Hierdoor zou het district, een democratisch bastion, ook vertegenwoordigd kunnen worden in de Senaat. Californië heeft soepele wetten wat betreft referenda. 365.800 stemmen volstaan om een keuze in het stemhokje af te dwingen.