Maandag maakte de Britse regering bekend dat ze op woensdag 29 maart ‘artikel 50’ zal inroepen. Artikel 50 stelt het Verenigd Koninkrijk in staat om formeel haar wens uit te drukken om de EU te verlaten. Sir Tim Barrow, Britse ambassadeur aan de EU, liet dat deze ochtend weten aan het bureau van de Europese president Donald Tusk (EVP). Van zodra artikel 50 is ingeroepen beginnen de onderhandelingen die de nieuwe verhoudingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU moeten vastleggen. De maximale duur van de onderhandelingen is wettelijk verankerd op maximaal twee jaar.

De Britse eerste minister Theresa May (Conservatives) had al eerder gezegd dat artikel 50 in het voorjaar zou worden ingeroepen. Over het kanaal was er echter hevige kritiek over het uitstel van het starten van de onderhandelingen. Nu de May-regering stevig in het zadel zit, de juridische kwesties met het hooggerechtshof uitgeklaard zijn en zowel het Lager als Hoger Huis hun zegen hebben gegeven aan de plannen van de Britse regering kunnen de onderhandelingen aanvangen.

De Britse regering

De Britse minister voor Brexit, David Davis, gaf de uitgangspositie van de Britse regering voor de onderhandelingen mee: “De regering is duidelijk in haar doel om een een akkoord te bekomen dat zowel voor alle deelstaten van het Verenigd Koninkrijk als alle landen in de EU positief is. Het akkoord moet fungeren als een nieuwe positieve partnerschap tussen het Verenigd Koninkrijk en onze vrienden en partners in Europa.

Wat dat akkoord precies moet omvatten is onduidelijk. Phillip Hammond, de minister van financiën, lijkt te willen aansturen op een ‘zachte brexit’ waarbij toegang tot de interne markt gewaarborgd moet worden. Davis heeft echter aangegeven akkoord te zijn met Nigel Farrage (UKIP) die vrijhandel wil met de EU maar los van de interne markt. Theresa May lijkt tussen twee vuren te zitten. Ze lijkt op dit moment eerder aan Davis de steun te geven om de rechterzijde van de partij te kunnen afdekken. De grote vraag is opnieuw welke positie de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, gaat innemen. Het is algemeen bekend dat zijn populaire steun vaak een voorstel maakt of kraakt.

De Europese Unie

De Europese Unie is zich als sinds het Brexit-referendum aan het organiseren om de onderhandelingen aan te vatten. Het bureaucratisch apparaat dat de onderhandelingen in goede banen moet leiden, wacht enkel nog op instructies. President van de Europese Raad Tusk heeft reeds aangegeven dat zijn team onderhandelaars en de Europese Commissie een voorstel klaar hebben tot het bepalen van de onderhandelingspositie. Het is nog maar de vraag of deze de harde Franse eisen en de eerder voorzichtige houding van Duitsland kunnen verzoenen. Wat we uit eerdere verklaringen echter weten is dat de vier fundamentele vrijheden (van personen, kapitaal, diensten en goederen) van de EU één en ondeelbaar zijn voor de Europese commissie.