De Belgische militairen kampen met overgewicht. Vooral de leeftijdsgroep boven de veertig jaar zou gemiddeld een te hoge ‘Body Mass Index’ hebben. Dat meldt Belga.

Een gezonde BMI (Body Mass Index) zit op maximaal 25, maar het gemiddelde van de Belgische strijdkrachten is 26,4. Dertigers hebben een gemiddelde van 25,56; veertigers 26,99 en vijftigers 27,74.

Problemen over de fysieke gesteldheid van de Belgische militairen zijn niet nieuw. Toen nog parlementslid en defensie-expert Theo Francken (N-VA) klaagde het probleem al aan in 2010 aan herhaalde sindsdien nog zijn kritiek. Het leger had daarop een overeenkomst bereikt met de militaire vakbonden om de fysieke conditie te verbeteren.

Elke militaire moest nadien jaarlijks drie fysieke proeven ondergaan waarvan de vereiste tijden afhankelijk zijn van het geslacht en de leeftijd. Vrouwen hebben het gemakkelijker dan mannen en hoe hoger de leeftijd, hoe lager de criteria. De oefeningen zijn:

  • 2400 meter joggen;
  • Opdrukken;
  • Zijwaartse plankbewegingen (‘side bridge‘-oefeningen).

Kritiek

Deze proeven zijn voor alle militairen hetzelfde al gelden voor pakweg de ‘special forces‘ andere regels. Indien men niet slaagt krijgt men een aanmaning. Men moet zich dan laten begeleiden. Ontslag is op dit moment nog niet mogelijk, maar op korte termijn zal dit wel worden ingevoerd. De Belgische militairen hebben op hun beurt kritiek op de BMI-meting omdat bijvoorbeeld afgetrainde personen met een hogere BMI niet noodzakelijk overgewicht hebben. Ook zou er sprake zijn van een mentaliteitsverschil tussen de jongere militairen die de doelen willen behalen en de oudere die ‘het willen laten hangen’.

Vergelijking met het buitenland

Ter vergelijking, in het Amerikaans leger gelden aparte fysieke regels voor de verschillende componenten van de strijdkrachten. Leden van de Amerikaanse luchtmacht moet aan het volgende voldoen:

Er zijn jaarlijks vier oefeningen. De vereiste tijden en aantallen hangen af van het geslacht en de leeftijd. Men moet een bepaalde score halen op de 100. Het is sowieso de bedoeling dat men meer haalt dan 75/100. Als men excelleert in één bepaalde oefeningen kan men extra punten krijgen die een eventueel het resultaat van een zwakke oefening kunnen compenseren.

  • Joggen: 2414 meter (1,5 miles);
  • Buikomtrek;
  • Opdrukken (aantal per minuut);
  • Sit-ups (aantal per minuut).

Er geldt geen standaardreactie als men niet slaagt in de oefeningen. Alles hangt af van de persoonlijke omstandigheden. Gevolgen kunnen gaan van een administratieve sanctie tot extra begeleiding. Als men te vaak niet slaagt kan men wel alsnog uit de luchtmacht ontslagen worden.