Ahmet Koç (onafhankelijk gemeenteraadslid in Beringen) zegt in een interview met de Morgen dat hij werkt aan een nieuwe partij gericht op de belangen van migranten. Koç kwam vorig jaar in het nieuws toen hij zich positief uitliet over de Turkse leider Recep Erdogan (AKP) vlak na de mislukte staatsgreep in dat land. Een van zijn meer notoire posts op sociale media was toen: “Allah, bescherm ons tegen de landverraders“.

Hij werd hierop uit de sp.a gezet en heeft zich sindsdien nog niet aangesloten bij een andere partij. Maar Koç maakt zich sterk dat er verschillende initiatiefnemers zijn voor een nieuwe partij rond allochtone belangen, waaronder ook autochtone Belgen, en hoopt dat de lijst een nationale partij kan worden. Concrete namen heeft Koç evenwel nog niet genoemd, waardoor het plan meer dan een half jaar na zijn ontslag uit de socialistische partij eerder vaag blijft.

Het verhaal lijkt volgens het magazine Elsevier geïnspireerd door de Nederlandse migrantenpartij DENK. Deze migrantenpartij werd in Nederland opgericht door misnoegde PvdA’ers, die vonden dat hun partij niet ver genoeg ging wat betreft het verdedigen van de belangen van allochtonen. DENK behaalde bij de recente verkiezingen drie zetels en werd de grootste in het de Amsterdamse wijk nieuw-West.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10212118467427687&set=a.1439794605613.56553.1555492516&type=3&theater

“Achterlijke Midden Oosten-partij”

DENK krijgt echter ook veel kritiek. De partijtop weigert sinds kort te praten met de omroep WNL omdat deze professor Afshin Ellian had uitgenodigd (columnist voor Elsevier). Ellian (zelf van Iraanse komaf) noemde DENK tijdens de uitzending een “achterlijke Midden Oosten-partij“, en beweert dat de partij nadelig is voor alle mensen met een migratieachtergrond en integendeel vooral steun krijgt van salafisten en (rechtse) Erdogan-aanhangers.

De partij weerde selectief bepaalde media van haar verkiezingsfeest, en werd beschuldigd van stemmen ronselen en intimidatie. Een aantal moskeeën diende klacht in tegen DENK omdat ze onder druk gezet werden.