Na onder andere het vertrek van Hendrik Vuye en Veerle Wouters uit de partij en kritiek van de Vlaamse Beweging op de N-VA vorig jaar omwille van haar verzwakte communautaire koers, maakte N-VA-voorzitter Bart De Wever vandaag een duidelijk statement om de Vlaams-nationale achterban tevreden te stellen: het communautaire komt terug. Dat zegt Bart De Wever in Het Belang van Limburg.

De Wever verklaarde dat als de kiezer hem de kans en de middelen geeft, hij geen regering zal vormen (met óf zonder de PS) als hij niet tot een sterk communautair akkoord komt met onderhandelingspartners inzake het confederalisme. Hoe dan ook belooft hij geen communautaire ‘standstill’ zoals dat het geval was sinds de regeringsformatie van 2014.

Door de steeds succesvollere PTB-PVDA, die in Wallonië nu 20% haalt in de peilingen, voorziet de Antwerpse burgemeester een links PS-PVDA-blok in het zuiden van het land. Hierdoor zou een federale regeringsvorming weer zeer stroef kunnen verlopen, wat zowel moeilijkheden als communautaire kansen met zich meebrengt. In plaats van opnieuw in een crisis te belanden zoals die van 2010-2011, waarbij ons land het wereldrecord van de langste regeringsonderhandelingen brak, stelt De Wever zich duidelijk de vraag waarom Vlaanderen en het zuiden elkaar nog langer met elkaar zouden bezighouden.

Geen klassieke staatshervorming

Een klassieke staatshervorming voldoet volgens de politicus overigens niet meer. In plaats van eindeloos te onderhandelen met – voornamelijk Franstalige – partijen, die toch geen vragende partij zijn, oppert hij voor een rechtstreeks doorgevoerd confederaal samenlevingsmodel.

Met het statement wijkt de Wever nauwelijks af van een nota die hij vorig jaar al opstelde na het vertrek van Vuye en Wouters. Die twee namen vandaag nog in De Standaard opnieuw hun voormalige partij onder vuur door hen te verwijten een traditionele graaipartij te zijn geworden.

Durven de Vlamingen ook de institutionele atoombom te gebruiken?

Minister-president Bourgeois spreekt in het kader van het dossier van de geluidsnormen over een institutionele atoombom. Dat is een wapen dat de Franstaligen graag gebruiken. Maar durven de Vlamingen ook een institutionele atoombom gebruiken? Hendrik Vuye reikt in de Kamer twee mogelijkheden aan om dit te doen.Lees meer op vuyewouters.be/2017/02/23/vuye-wouters-dienen-wetsvoorstel-in-om-zaventem-te-redden/

Geplaatst door Vuye & Wouters op donderdag 23 februari 2017

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
  • Jan Hammerbacher

    Wat klinkt het toch allemaal mooi zoals hij het uitlegt. Maar ten eerste klinken al die beloftes nogal déjà-vu, ik meen het voor de vorige verkiezingen allemaal al eens gehoord te hebben. Ten tweede: hoe weet De Wever dat hij in 2019 überhaupt opnieuw aan de macht zal zijn? Volgens de peilingen staat N-VA immers een achteruitgang te wachten. Hoe gaat hij de andere partijen van zijn standpunten overtuigen? Die staan niet te springen voor een nieuwe staatshervorming. Is N-VA eventueel bereid het cordon sanitaire op te blazen en met VB in zee te gaan als dat de zaak vooruit zou helpen? In de zevende dag heeft De Wever al heel duidelijk gemaakt dat dat voor hem niet bespreekbaar is. Ik vrees dan ook het ergste voor 2019, met hetzij een regering zonder Vlaams-Nationalisten, hetzij opnieuw vijf jaar communautaire stilstand.