Amerikaanse overheid neemt ‘sanctuary cities’ in het vizier

2
1343

De immigratie- en douanediensten in de VS (ICE) voeren de druk op op de zogenaamde ‘sanctuary cities’  in de hoop dat lokale rechtsgebieden mee zullen werken met de federale overheid. Amerikaans president Donald Trump (Rep.) wil daarmee het verschil maken met zijn voorganger Barack Obama (Dem.).

Sanctuary cities zijn steden die een oogje dichtknijpen voor de aanwezigheid van illegale immigranten en hen niet laten deporteren. Dat beleid wordt vooral gevoerd door Democratische lokale bestuurders, tot grote onvrede van veel Republikeinen. Ook huidig president Donald Trump hamerde tijdens zijn verkiezingscampagne op een steviger immigratiebeleid. De politiek van de sancturary cities zou illegaal zijn en werkt ook criminaliteit in de hand, vond/vindt Trump.

In de recente budgetvoorstellen werd er dan ook al een schot voor de boeg gelost door te knippen in een budget van meer dan 200 miljoen dollar dat bestemd was voor lokale fondsen van dergelijke gemeentes. Normaal betaalt de federale overheid de staten en lokale gevangenissen terug omdat ze immigranten die veroordeeld zijn geweest wegens criminele feiten in detentie houden. Aangezien sommige steden niet willen meewerken aan het federale migratiebeleid, vindt de federale overheid dat ze dan ook niet terugbetaald hoeven te worden.

Rebelse sheriff

Verder worden in de gemeentes die niet willen meewerken extra ‘raids’ uitgevoerd door de federale overheid om illegalen op te pakken. Het meest in het oog springende geval is dat van Travis County in Texas. Daar wil de lokale sheriff, Sally Hernandez, ook wel ‘Sanctuary Sally’ genoemd, niet meer samenwerken met de federale overheid inzake immigratie.

Om haar beleid kracht bij te zetten liet ze zelfs heel wat illegalen die beschuldigd werden van gewelddadige misdaden gewoon vrij nadat Hernandez bekend had gemaakt de verzoeken van ICE naast zich neer te leggen. Meer dan 140 verzoeken werden zo geweigerd. De gouverneur van Texas reageerde woedend en nam ook de subsidies die hij haar gebied uitkeerde af. Het conflict laait zo hoog op dat Gouverneur Abbott (Rep.) werkt aan wetgeving die finaal die sheriff zelf achter de tralies zou kunnen brengen als deze blijft dwarsliggen.


Het Witte huis publiceerde ook een lijst van 118 plaatsen die niet willen ingaan op de vraag van ICE om illegale immigranten vast te houden. Elke week zullen de geweigerde verzoeken bekend gemaakt worden om zo het brede publiek te informeren. Dit is de uitvoering van beleid dat reeds in januari via executive order werd beslist.

Bevolking is tegen sanctuary cities

Hiermee heeft het Witte Huis de steun van het overgrote deel van de Amerikanen, want het beleid van sanctuary cities is onpopulair. Volgens Rasmussen is 52% van de bevolking tegen de praktijk en steunt slechts 35% dergelijk beleid. Vooral de onveiligheid en criminaliteit die het met zich meebrengt wegen door in de peiling.

2 REACTIES

  1. Oogje toeknijpen. Waar hebben we dat nog gehoord?
    Criminelen vrijlaten. Waaraan doet ons dat denken? Criminelen, zelfs als ze hier niet geboren zijn, niet uitwijzen. Op vraag van Groen.

    Veroordeelde criminelen – zelfs als ze nog in de gevangenis zitten – regulariseren. Op vraag van Groen.
    Zelfs het minste inlevingsvermogen met de slachtoffers van die geweldenaars is voor Meyrem Almaci onhaalbaar.

  2. Dat Theo Francken fulmineert tegen artsen zonder grenzen is terecht. Zij bevorderen de illegaliteit. Niemand verplicht mensen in gammele bootjes te stappen. Het feit dat er een overzetdienst van artsen zonder grenzen aanwezig is, stimuleert mensen de gok te wagen. Maar je kan niet overal tegelijk zijn en dus verdrinken er kindjes. Hoeveel middelen je ook inzet. Enkel de overtuiging dat instappen een onherroepelijke mislukking inhoudt, zal kandidaatrubberenbootinstappers ervan weerhouden dergelijk risico te nemen. Ik blijf er bij. Migratie moet gestuurd worden vanuit Afrika zelf en niet overgelaten worden aan mensensmokkelaars en artsen zonder grenzen.