Ambitieuze plannen voor het Amerikaanse leger

0
1451

De eerste begrotingsplannen van de Amerikaanse president Trump zijn reeds bekend gemaakt. Wat opvalt is dat de Verenigde Staten 54 miljard dollar extra aan militaire uitgaven plannen. Op dit moment wordt er 567 miljard dollar ingeschreven op de post Defensie. Dat wil zeggen dat het budget dus met bijna 10 procent naar omhoog gehaald wordt.

Maar dit laatste cijfer is erg misleidend. In realiteit zijn de militaire uitgaven veel groter. Dit heeft te maken met drie factoren:

  1. Het bedrag van de veteranenzorg valt niet binnen het het defensiebudget. In de VS valt dit onder een apart ministerie. Het geeft sociale huisvesting aan veteranen, medische verzorging enzoverder…;
  2. De VS geeft jaarlijks voor miljarden aan buitenlandse hulp, maar vaak zijn dit eigenlijk subsidies voor het eigen militair-industrieel complex, omdat deze aangewend worden om Amerikaans wapenmateriaal aan te schaffen;
  3. Het kernwapenprogramma valt grotendeels onder het ministerie van Energie. Dit zijn miljarden dollars die uit de defensiebegroting worden gehouden.

Bezuinigingen en de marine

Heeft de VS de miljardeninvestering wel nodig? Onder de vorige president hebben de strijdkrachten als fors moeten inleveren. Militairen die hoopten op een lange carrière belandden plots op straat, andere gingen dan weer in op de pensioenaanbiedingen die werden gepresenteerd. Ook op het materiaal werd bezuinigd, zo zitten bijvoorbeeld veel F-18’s van de marine aan de grond omdat er een tekort is aan wisselstukken en middelen. Dat is meteen één van de grootste problemen waarmee de luchtmacht kampt.

Nearly two-thirds of Navy strike fighters grounded due to years of budget cuts #NewsBeatUS

Publiée par United News International sur mercredi 8 février 2017

 
De componenten die de komende jaren veel geld zullen nodig hebben zijn de marine en de luchtmacht. De marine wil in dertig jaar 350 schepen hebben, op dit moment zijn het er 272. Om al die schepen te bouwen voltstaat een budgetstijging van 52 miljard dollar niet. Er zal moeten gekeken worden naar de manieren die Ronald Reagan gebruikte om zijn 600-schepen-plan te behalen: de levensduur van bestaande schepen moet worden verlengd, eventueel kunnen reserveschepen worden gerenoveerd. Het valt ook niet uit te sluiten dat men eerder ‘Europese schepen’ zal bouwen. Die zijn doorgaans kleiner en dus ook goedkoper dan de Amerikaanse tegenhangers.

Het is ook nog maar de vraag of deze plannen technisch haalbaar zijn. Schepen bouwen, en zeker geavanceerde marineschepen, vragen enorm veel expertise en ervaring. Er zijn op dit moment problemen met bouw van de nieuwe vliegdekschepen van de Gerald Ford-klasse als met de afgewerkte destroyers van de Zumwalt-klasse. Een van deze schepen kreeg tijdens een doorvaart in het Panamakanaal motorproblemen en schuurde tegen de oever. Het schip diende voortgestuwd te worden met sleepboten.

Foto: Giphy. Een B-2-bommenwerper kan zeer lange afstanden vliegen.
Foto: Giphy. Een B-2-bommenwerper kan zeer lange afstanden vliegen.

Dan zijn er ook nog de uitdagingen van de luchtmacht. Hierbij denken we aan de opvolging van de B-2-bommenwerpers. Een huidige B-2-bommenwerper kost al meer dan een miljard dollar, hoeveel zal de eventuele opvolger dan kosten? Een groter probleem dan dit is het degelijk afwerken van het F-35-programma, dat onder immense budgettaire druk staat. Daarenboven staan net zoals bij de marine-component enorm veel vliegtuigen aan de grond omdat het moeilijk is ze adequaat te onderhouden binnen de huidige budgetten.

Gehackt!

Waar met geen woorden over werd gerept zijn de plannen op het gebied van cyberveiligheid. De veelvuldige hackingsaanvallen afkomstig uit China, Noord-Korea en Rusland hebben meermaals aangetoond dat de computerinfrastructuur ineffectief wordt beveiligd. Het zou alvast verstandig zijn om ook te investeren in software dan uitsluitend in militair personeel en dure wapensystemen.