VS: Alweer geweld aan universiteit tegen conservatieve spreker

0
1611

Afgelopen donderdag werd alweer een lezing aan een universiteit gewelddadig onderbroken door extreemlinkse betogers toen de controversiële en conservatieve wetenschapper Charles Murray kwam spreken, die bekend staat omwille van zijn IQ-theorieën. Een vrouwelijke universiteitsprofessor werd hierbij aangevallen en naar het ziekenhuis afgevoerd.

De uitgenodigde spreker bij het Middlebury College in Vermont was niemand minder dan de gerenommeerde dr. Charles Murray van het American Enterprise Institute. Bij ons is Murray vooral bekend van zijn controversiële bestseller the Bell Curve. Murray is een invloedrijke sociale wetenschapper die onder meer mee aan de basis lag van de hervorming van de welzijnswet onder Bill Clinton in 1996.

Toen de prominente conservatief wilde beginnen spreken, onderbraken uiterst linkse agitatoren hem door luid te beginnen schreeuwen. Onder meer “Racist, sexist, anti-gay, Charles Murray, go away!” en “Your message is hatred. We cannot tolerate it.
Opvallend: Murray is viertien jaar is getrouwd geweest met een Thaise en heeft twee kinderen met haar.

Maar het lijken vooral de wetenschappelijke conclusies van zijn werken die niet gesmaakt worden. Zo wijst zijn onderzoek uit dat vooral intelligentie de belangrijkste factor is in het maatschappelijk succes van iemand zijn leven, in plaats van socio-economische omstandigheden. Ook vindt hij erop dat economische herverdeling en uitkeringen contraproductief zijn om armoede tegen te gaan. Tot slot beweert zijn werk dat er IQ-verschillen te bemerken zijn over bevolkingsgroepen heen. Al die zaken zijn voor zijn marxistische tegenstanders onacceptabel.

De rector van de universiteit sprak op de studenten in, net zoals professor Allison Stanger die ook aanwezig was. Die zei dat “de premisse van vrijheid van meningsuiting is dat iedereen het recht heeft om gehoord te worden“. Omdat de onderbreking bleef duren werd Murray geëscorteerd naar een andere locatie waar hij dan een gesprek had met professor Allison Stanger van de universiteit van Middlebury. Dat gesprek werd dan live uitgezonden op internet.

Aanval

Toen Murray na het gesprek echter wilde vertrekken werd zijn wagen omringd door betogers, sprongen en sloegen ze op zijn wagen en probeerden ze hem de uitgang te beletten. Tijdens die confrontatie werd ook professor Allison Stanger fysiek aangevallen. Een linkse agitator trok aan haar haar en verwondde haar nek. Veiligheidsagenten moesten tussenkomen om ze te ontzetten. Ze werd nadien naar de spoedafdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht en moet een ‘neck brace’ dragen. Charles Murray bedankte expliciet de universiteit, die er alles aan deed om het evenement te laten doorgaan.

Onverdraagzaamheid in Amerikaanse universiteiten

Het is niet de eerste keer dat er ophef is rond zijn bezoeken aan universiteiten. Ook in Princeton, Swarthmore en Virgina Tech waren er protesten al protesten rond zijn persoon. Dit dreef hem er toe om in 2014 een open brief te schrijven aan studenten. In die brief roept hij de studenten op om kritisch na te denken en inhoudelijk te reageren. Uit academische kringen kreeg Murray alvast steun van een aantal invloedrijke denkers.

Incidenten zoals deze, waar conservatieve sprekers onder vuur komen te liggen, gebeuren steeds vaker op Amerikaanse universiteiten waar er een grote overheersing is van linkse ideologen. Recent dieptepunt hierbij waren de zware rellen aan de universiteit van Berkeley toen de rechtse polemist Milo Yiannopoulos kwam spreken. Volgens velen raakt het fenomeen aan de vrijheid van meningsuiting, die steeds zwaarder onder druk komt te staan aan universiteiten. Amerikaans president Trump liet eerder al weten het fenomeen te willen aanpakken met een dreigement op Twitter.