Nadat afgelopen weekeinde ex-sp.a’er Ahmet Koç uit de partijpolitieke ‘kast’ kwam na maandenlange radiostilte, wil nu ook Abou Jahjah met een migrantenpartij beginnen. Net als Koç werd ook Jahjah werd aan de deur gezet – in zijn geval als columnist bij De Standaard – na een politiek incorrecte post op sociale media. Maar nu zet Jahjah zijn zinnen dus op een nieuwe partij. In Brussel deze keer.

Het is niet de eerste keer dat Jahjah een dergelijk idee heeft. Begin jaren 2000 stichtte Jahjah reeds een eigen beweging/partij rond etnoculturele thema’s genaamd AEL (Arabisch-Europese Liga) die samen met de communistische PVDA aan de Belgische verkiezingen deelnam onder de gemeenschappelijke noemer RESIST in 2003. RESIST wist toen nog geen 1% te halen. Een flink eind verwijderd van de score die PVDA nu haalt én van de kiesdrempel van vijf procent.

Die kiesdrempel is de reden waarom Jahjah enkel in Brussel wil opkomen. “In Vlaanderen haal ik de kiesdrempel niet. Maar in Brussel heeft de helft van de kiezers een migratieachtergrond.” Wat tevens kan helpen is dat Nederlandstalige lijsten slechts enkele duizenden stemmen moeten behalen in het Brusselse om een zetel binnen te halen omwille van de communautaire beschermingswetten in Brussel.

In 2019 I will lead a group of women and men to a resounding victory at the #Brussels elections. We will no more stay at…

Geplaatst door Dyab Abou Jahjah op maandag 20 maart 2017

DENK vs PvdA – Koç en Jahjah vs sp.a

Ook Ahmet Koç openbaarde onlangs plannen om met een partij te beginnen rond etnoculturele principes. Nadat Koç uit de sp.a werd gesmeten wegens te positieve uitspraken rond Turks president Recep Erdogan en zijn praktijken was de maat vol voor de Vlaamse socialisten. Dat is net onder meer waarom Koç vindt dat er te weinig begrip en bescherming is voor allochtonen in de traditionele Vlaamse linkse partijen.

“MR haalt vooral stemmen bij de blanke Brusselaar en de PS bij de allochtone kiezers. Maar velen van hen zijn dat cliëntelisme van de PS kotsbeu.”

Ook Jahjah is die mening toegedaan: “Zowel de sp.a als Groen ontgoochelen. De PVDA is dan weer te schuw over racisme en discriminatie en zet alleen in op het sociaal-economische. In Brussel zijn er nu hoofdzakelijk twee partijen die om de macht vechten. MR haalt vooral stemmen bij de blanke Brusselaar en de PS bij de allochtone kiezers. Maar velen van hen zijn dat cliëntelisme van de PS kotsbeu. Ik kan die brug slaan, omdat ik een deel ben van de Arabische, islamitische gemeenschap en tegelijkertijd een Nederlandstalige Brusselaar ben.”

De plannen van zowel Koç als Jahjah zijn geïnspireerd door de Nederlandse migrantenpartij DENK. Deze migrantenpartij werd in Nederland opgericht door misnoegde PvdA’ers, die vonden dat hun partij niet ver genoeg ging wat betreft het verdedigen van de belangen van allochtonen. DENK behaalde bij de recente verkiezingen drie zetels en werd de grootste in het de Amsterdamse wijk nieuw-West.

Jahjah werd ontslagen bij De Standaard op maandag 9 januari. Dit gebeurde daags na een controversiële tweet van Jahjah die een Palestijnse aanslag in Israël verdedigde. Volgens De Standaard was dit een brug te ver. In de tweet stelde Jahjah dat “soldaten aanvallen in bezet gebied geen terrorisme is maar een verzetsdaad”. Volgens De Standaard ging dit om een oproep tot geweld. Jahjah is vandaag actief als columnist bij het linkse De Wereldmorgen.

I was just fired by De Standaard because I stood up for justice and for the right of an oppressed people to resist…

Geplaatst door Dyab Abou Jahjah op maandag 9 januari 2017

  • Jean-Claude LURKIN

    Dit individu dat zich belg noemt maar het niet is en ook nooit zal worden (net zo min als al die andere iSSlamieten die een zogenaamd belgisch identiteitsbewijs hebben gekregen toen ze het topje van hun neus over de belgische grens staken , samen met de schriftelijke verzekering dat ze nooit een klop zullen moeten doen en dat het hun toch aan niets zal ontbreken) moet je gewoon doodzwijgen i.p.v. in het lang en het breed elke wind die ze laten breed in de pers uit te smeren , dat is nu juist wat die raddraaiers willen , in de belangstelling staan en doorgaan voor iemand die belangrijk is (en dat met zo’n smoel om stront te sorteren ja komaan zeg).

  • MVLysebetten

    Hij noemt zichzelf ‘bruggenbouwer’.
    Wellicht enkel ‘bruggen onder water’.