Het Openbaar Ministerie is gestart met een onderzoek naar maar liefst 144 vzw’s in de Brusselse kanaalzone. De vzw’s worden door het OM gelinkt aan islamradicalisme, terreur of andere zware criminaliteit. Dat melden Het Nieuwsblad en De Standaard.

De voorbije jaren was er een totaal gebrek aan controles” zei korpschef ­Johan De Becker van Zone West. Het onderzoek spruit voort uit een kruisingsonderzoek van vzw-databanken. Dit leerde het parket dat er 144 vzw’s bestaan waarvan een of meerdere beheerders ongure banden onderhouden. Bij meer dan de vierenzeventig vzw’s gaat het om islamradicalisme of (financiering van) terreur. Bij de rest (iets minder dan de helft) gaat het om zware criminele feiten: wapenhandel, drugshandel en dergelijke meer.

De kanaalzone in Brussel is het gebied rond het kanaal Brussel-Charleroi. In het westelijk gedeelte ligt Molenbeek. Het stadsgedeelte kent grote socio-economische en samenlevingsproblemen.

Breder plaatje

Binnenland minister Jan Jambon (N-VA) gebiedt voorzichtigheid en wil niet te snel tot al te grote conclusies overgaan, maar is wel optimistisch over de geboekte vooruitgang. “We zijn wel stilaan het kaf van het koren aan het scheiden. Nu hebben we op zijn minst al een zicht op welke vzw’s er allemaal bestaan. We weten dat terreurnetwerken om geld wit te wassen en hun acties voor te bereiden net op zoek gaan naar het soort kluwen waarin we dankzij de controles nu klaarheid scheppen“, aldus Jambon nog in Het Laatste Nieuws.

Molenbeek was de afgelopen jaren in de aandacht van de wereld door de medeplichtigheid van bewoners aan de terreurdaden in Parijs, Zaventem en Brussel. Sommige buitenlandse kranten gingen zelfs zo ver om Molenbeek de “Jihadi-hoofdstad van Europa” te noemen. In nasleep van de aanslagen in Parijs in november 2015 zei Jambon toen dat hij “Molenbeek [ging] opkuisen“, waarop heel wat huiszoekingen volgden.

Ook in het Verenigd Koninkrijk kwam begin dit jaar uit dat steeds meer ontwikkelingshulp van NGO’s werd aangewend voor terreur. Op twee jaar tijd verdriedubbelde daar het aantal klachten wegens samenwerking tussen hulporganisaties met extremistische groeperingen. De Commissie voor hulporganisaties in het VK noemde het “niet het meest voorkomende, maar wel het meest gevaarlijke en potentieel dodelijke probleem”.

2 REACTIES