De Riksdagen, het Zweedse parlement, gaat kindvluchtelingen ondervragen die een vergoeding eisen om vrouwen en kinderen naar Zweden te vliegen. De onderzoeksdienst van het parlement zal volgende week de opdracht krijgen om de praktijk te onderzoeken, dat schrijft Fria Tider.

Het is Hanif Bali, parlementariër voor de Zweedse Gematigde Partij, die de praktijk aan de kaak stelde in het parlement. Bali doet dit op verzoek van ambtenaren uit de gemeentes die zich vragen stellen bij de gerechtigheid van dergelijke vergoeding. Zijn bronnen zijn betrouwbaar en uit eerste hand, aldus Bali.

Hoeveel aanvragen van kindvluchtelingen er reeds werden goedgekeurd om hun vrouw en kinderen op kosten van de Zweedse belastingbetaler te laten overvliegen is niet duidelijk. Deze aanvragen worden immers enkel publiek gemaakt indien ze verworpen worden of wanneer er een beroep gedaan wordt op de administratieve rechtbank. Het aantal aanvragen is zeer groot en in de meeste gevallen komt de buitenwereld dit nooit te weten.

Bali wil te weten komen hoe courant het is dat mensen naar hier komen en beweren dat ze alleenstaande minderjarigen zijn om nadien hun familie gratis te laten immigreren wanneer ze zogezegd achttien jaar geworden zijn.

Hanif Bali tweette het nieuws over het misbruik de wereld in en kreeg reactie van de Zweedse migratiedienst dat ze een procedure zullen instellen om de verblijfsvergunning in te trekken van zogenaamde kinderen die hebben gelogen tijdens hun asielaanvraag. Vooralsnog is het afwachten of de Zweedse migratiedienst de daad bij het woord zal voegen.

Ook in België

De problematiek van asielzoekers die liegen over hun leeftijd en gezinssituatie om hun aanvraag te laten goedkeuren is ook België niet vreemd. Uit cijfers van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bleek in 2015 dat bij maar liefst 774 van de 1.107 onderzochte gevallen van zogezegd minderjarigen het in werkelijkheid ging om meerderjarigen. Een leeftijdsonderzoek van een asielzoeker gebeurt via dure botscans en daardoor is het onmogelijk om iedereen te controleren.

Zweden in het oog van de migratiestorm

Zweden is een van de geliefkoosde bestemmingslanden onder asielzoekers. In 2015 werden er meer dan 163.000 asielaanvragen ingediend en ving het ook het grootste aantal onvergezelde minderjarige vluchtelingen op in Europa. Het Scandinavische land heeft moeite met de opvolging en integratie van deze immigranten. Zo bracht de Zweedse staatsomroep SVT aan het licht dat slechts 494 van de meer dan 160.000 asielzoekers bijdroegen aan de economie. Het Zweedse Arbeidsagentschap voorspelt dat 60 procent van de Zweedse werklozen in 2017 in het buitenland geboren zullen zijn. Sinds 2016 zijn heel wat maatregelen geïntroduceerd om het Zweedse migratiebeleid te verstrengen wegens de grote influx van migranten.

Zweden kwam vorige week internationaal in de kijker te staan toen Amerikaans president Donald Trump (REP) een onduidelijke opmerking maakte over een gebeurtenis in Zweden. De president kreeg wereldwijd kritiek te verduren voor zijn ogenschijnlijke willekeurige en foutieve opmerking, maar twee dagen later braken er rellen uit tussen immigrantenjongeren en ordediensten in Rinkeby, een voorstad van Stockholm. Tijdens de rellen werden winkels geplunderd en auto’s in brand gestoken. Toen jongeren de politie in het nauw dreven en een agent verwondden met stenen werd zelfs met scherp geschoten.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken