Afgelopen dinsdag introduceerde het Zweedse Lernia AB (zeg maar de VDAB van Zweden) het nieuwe ‘inclusieve’ Zweeds op maat van de multiculturele maatschappij. In samenwerking met vooraanstaande linguïsten werd de standaardtaal aangepast om de drempel voor niet-Zweden te verkleinen. Delen van de Zweedse bevolking spreken van “het uitwissen van de geschiedenis.”

De studie van het Zweedse bedrijf komt er na een bevraging van de Europese Commissie. Het onderzoek omtrent problemen in de werkomgeving kaartte het taalprobleem aan voor werkzoekenden. Vooral migranten en inwoners die Zweeds niet als moedertaal hebben, ondervinden problemen bij de zoektocht naar werk. In samenwerking met linguïst Mikael Parkvall introduceerde Lernia een nieuwe vorm van Zweeds. Deze nieuwe versie vermengt niet alleen de verschillende Zweedse dialecten, maar heeft ook aandacht voor taalproblemen en accenten van migranten.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

“Onnatuurlijk”

Het doel is een nieuwe standaardtaal te creëren die de negatieve effecten van socio-economische en etnische afkomst uitvlakt. De ‘taalmodernisering’ van Lernia krijgt al gevolg in de Universiteitsbilbiotheek van Stockholm en de Zweedse tak van de scoutsLernia hoopt door middel van een project in de omgeving van het Zuid-Zweedse Kalmar meer bedrijven te overtuigen om over te schakelen op het ‘inclusieve’ Zweeds. De Scouts spreken over een nieuwe mogelijkheid om als normkritische vereniging om te gaan met nieuwelingen.

De Zweden zijn zelf verdeeld over het project. De hutsepot van accenten en dialecten krijgt op sociale media heel wat spot te verduren. Anderen gaan verder en bekritiseren Lernia en de Zweedse overheid en zetten het taalexperiment weg als “onnatuurlijk”. Het project zou de Zweedse taal en geschiedenis uitwissen in een “sovjetproject” dat eenvormigheid in plaats van diversiteit probeert te scheppen.

Zweden kende in 2015 en 2016 een sterke stijging van het aantal asielzoekers, vooral uit Syrië, Irak en Afghanistan. In het afgelopen jaar was Zweden vaak het toneel van onrust. Het land leidt samen met Denemarken de statistieken omtrent aanranding. Eind januari ging het nieuws rond de groepsverkrachting in het Zweedse Uppsala dat live op Facebook voor duizenden mensen werd uitgezonden, de wereld rond. Ook het Zuid-Zweedse Malmö, vlakbij de Deense grens werd vorig jaar opgeschrikt door een toename aan geweld.

ADVERTENTIE