VS: wordt “antisemiet” Ellison voorzitter van Democraten?

1
1093

Nadat de laatste voorzitter van de DNC, Donna Brazile, in schandaalsfeer opstapte, kiezen de Democraten dit weekend een nieuwe leider. Topkandidaat voor de vacature is Keith Ellison. Maar de kandidaat is niet zonder controverse.

Ellison is een 53-jarige Democraat die in zijn studententijd bekeerde tot de islam. In het parlement van Minnesota werd hij verkozen als de eerste moslim ooit. Ellison staat bekend als een zeer progressief parlementslid en is mede-voorzitter van de Congressional Progressive Caucus. Hij steunde oud-presidentskandidaat Bernie Sanders tegen Hillary Clinton bij de Democratische voorverkiezingen en wordt nu op zijn beurt gesteund door Sanders in de strijd om het voorzitterschap van de Democratische Partij. Ze delen dezelfde voorkeur voor economisch populisme en radicaal-linkse standpunten. Ellison staat bekend als een groot tegenstander van Amerikaans president Donald Trump (REP) en heeft in de media al verklaard hem te willen ‘impeachen’ (afzetten).

Nation of Islam

De stevig linkse kandidaat heeft al heel wat wenkbrauwen doen fronsen omtrent zijn standpunten rond Israël en zijn vroegere lof voor de omstreden leider van de al even omstreden organisatie Nation of Islam, Louis Farrakhan, die door velen van racisme en antisemitisme wordt beschuldigd. Hoewel de Joodse gemeenschap doorgaans veelal achter de Democratische partij staat, heeft Ellisonal al verschillende malen aangegeven dat de liefde niet wederzijds is wat hijzelf betreft.

In zijn studententijd liet Ellison zich al opmerken. ‘Keith Hakim’, zoals hij zichzelf liet noemen, publiceerde opiniestukken in het studententijdschrift Minnesota Daily waar hij Farrakhan verdedigde. De spanningen aan de universiteit tussen Joodse en zwarte studenten liepen op toen black power-activist Kwame Ture kwam spreken. Ellison verdedigde de omstreden man.

Ellison liet opmerken dat een onderdrukte groep nooit racistisch kon zijn tegen Joden omdat Joden zelf onderdrukkers waren. “Europese blanke Joden proberen over gans de wereld minderheden te onderdrukken“. Hij noemde ze ook de “Joodse slavenhandelaars“.

Audiotapes

Ook nadien bleef hij intiem rond figuren en organisaties die erg tegen Israël ageren, hetgeen in de VS en ook bij de Democraten zeer gevoelig ligt. Wel beweert Ellison minder radicaal te zijn geworden dan voorheen. In het verleden vergeleek Ellison nog de aanslagen van 11 september 2011 met de brand in het Rijksdaggebouw die werd aangestoken door de nazi’s tijdens het interbellum.

Nadat er recent audiotapes uit 2010 lekten waarin Ellison onder meer stelde dat Israël de Amerikaanse overheid controleert, plaatsten veel mensen vraagtekens bij zijn nieuwgevonden gematigdheid. Het opgenomen gesprek vond plaats tijdens een ‘fundraiser’ en werd georganiseerd door Esam Omeish, een voormalig voorzitter van de Muslim American Society (MAS) die tot ontslag gedwongen werd nadat uitlekte dat hij Palestijnen prees die de wapens opnemen. Hij beschuldigde ook Israël van genocide en massamoord tegen de Palestijnen en zei dat de Israëlische agenda het Amerikaans congres domineert. Ellison noemde Omeish zijn geliefde broer.

Ellison verklaarde ook aan de BBC dat contact leggen als parlementslid met terreurorganisatie Hamas niet mogelijk is, niet omwille van het feit dat het een terroristische organisatie is die ijvert voor de vernietiging van Israël, maar omdat het politiek te riskant is.

Verlies steun Joodse gemeenschap

Hij verloor steun van grote delen van de Joodse gemeenschap. Zo trok de Anti-Defamation League (ADL), een machtige pro-Joodse organisatie, haar steun in en verzette het zich tegen Ellison zijn kandidatuur. In een persmededeling was de ADL keihard voor de kandidaat-voorzitter van de DNC en noemde ze Ellisons uitspraken “verontrustend en diskwalificerend“.

De prominente Joodse emeritus Harvard-professor en Democraat Alan Dershowitz heeft dan ook al laten weten dat als Ellison verkozen zou worden als voorzitter, hij zijn lidmaatschap van de DNC zou opzeggen na 50 jaar trouw lid geweest te zijn.

Dershowitz ging verder in een uitzending op FOX: “Ellison verkiezen zou het domste zijn wat de Democraten kunnen doen. Na de blanke middenklasse te hebben verloren in de Midwest, gaan ze nu iemand kiezen die geassocieerd wordt met haat tegen Amerika, een anti-Amerikaans, Anti-westers persoon? Het is gek en ze gaan veel mensen verliezen als ze hem verkiezen. Als je me een lijst zou geven van 1.000 personen, zou ik Ellison op 1.001 zetten. Hij zou de slechtste keuze zijn in heel de geschiedenis van de partij.

Samen met hem waren er nog andere prominente Joodse stemmen in de Democratische partij die ernstige vragen hebben bij de kandidaat. Ellison wordt gesteund door de toppers van de DNC zoals Chuck Schumer en Elizabeth Warren. Een andere fan is niemand minder dat voormalig Ku Klux Klan-leider en ‘blanke nationalist‘ David Duke.

1 REACTIE

  1. Een opmerking: de brand in de Reichstag werd officieel aangestoken door een jonge communist. Sommigen beweren dat Göring het zelf heeft gedaan maar daar zijn geen harde bewijzen voor. De versie van de Reichstagbrand varieert van strekking tot strekking: hoofdzakelijk (ultra-)linkse mensen zullen de nazi’s zelf betichten van de brand, terwijl hoofdzakelijk (ultra-)rechtse mensen het houden bij de officiële communistische dader.