Wie volgt Elke Sleurs op in Regering Michel?

0
1531

De aanval van N-VA-Gent en Kamervoorzitter/Gents gemeenteraadslid Siegfried Bracke (N-VA) op sp.a Gent en Tom Balthazar kwam als een boemerang terug in het gezicht van N-VA, maar vooral van Siegfried Bracke. Die eerstgenoemde redde het gezicht door Bracke aan de kant te schuiven met behulp van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) in Gent. Maar dat betekent dat er een positie in de federale regering vrij komt. Nu rest de vraag welke ‘up-and-coming’ man of vrouw de positie zal invullen…

N-VA-Gent had getracht om munt te slaan uit de Publipart-affaire door een frontale aanval in te zetten op de Gentse schepen Christophe Peeters (Open Vld) en Tom Balthazar (sp.a). Onder leiding van Siegfried Bracke slaagde de partij erin Tom Balthazar zodanig te beschadigen dat hij diende af te zien van zijn schepenmandaat en zijn rol als lijsttrekker in de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.

Het werd een Pyrrusoverwinning voor zowel N-VA-Gent als Bracke. Na de Telenet-affaire toonde een nieuwe peiling van Het Nieuwsblad dat Siegfried Bracke en de N-VA Gent op weg van een desastreuze verkiezingsuitslag in Gent gingen. Het leidde mee tot een exit voor Bracke en intro van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs als nieuw Gents boegbeeld voor de N-VA.

Grote vraag is wie de N-VA nu zal aanduiden als nieuwe staatssecretaris. We weten van N-VA-voorzitter Bart De Wever dat zijn voorkeur uitgaat naar een vrouw. Het is eveneens een publiek geheim dat deze vrouw best niet uit de provincie Antwerpen komt vanwege de oververtegenwoordiging van Antwerpenaren in topfuncties binnen de partij. We geven de favorieten mee.

Foto: Twitter. Valerie Van Peel.

Valerie Van Peel

Kamerlid Valerie van Peel heeft vermoedelijk het minste kans op de job simpelweg omwille van het feit dat ze uit Antwerpen komt. De reden waarom ze toch enige kans maakt, is vanwege haar reeds afgelegde parcours en expertise. Zo heeft ze ervaring met de materie door haar mandaat als OCMW-voorzitter in de gemeente Kapellen en volgt ze de materie op federaal niveau goed op. Belangrijker echter is haar ervaring in en met de media. Ze was woordvoerster voor de N-VA van 2009 tot 2012, lid van de Raad van Bestuur van de VRT van 2010 tot 2013 en voor haar politieke carrière was ze actief bij diverse media. Communicatie bleek gedurende de afgelopen affaires voor de N-VA een heikel punt, zeker bij Bracke, en de nieuwe staatssecretaris moet nadrukkelijk goed in beeld komen. Van Peel heeft hiervoor de nodige kwaliteiten.

Foto: Twitter. Zuhal Demir.

Zuhal Demir

Zuhal Demir is favoriet onder de mogelijke kanshebbers vanwege haar profiel als Limburger met buitenlandse roots. Bovendien heeft Demir enige naambekendheid en expertise door haar werk in de parlementaire commissie Sociale Zaken en als districtsburgemeester in Antwerpen. Ze zou eveneens voor de nodige portie verjonging en charisma kunnen zorgen voor de N-VA in Limburg. Limburg telt dan wel veteraan Jan Peumans (voorzitter Vlaams Parlement) en Defensieminister Steven Vandeput, maar is verder ondervertegenwoordigd. Het feit dat Demir ook sterk de kaart trekt van inburgering maakt dat ze complementair is met het populaire boegbeeld Theo Francken, N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie. De keuze voor Demir houdt dan steek voor de N-VA, ook electoraal. Enig nadeel is dat controverse en commotie haar niet vreemd zijn, onder meer door haar poseren in het mannenblad P-Magazine. Het is de vraag of de partij na de afgelopen slechte communicatie en PR op deze manier in de kijker wil lopen.

Foto: Twitter. Sarah Smeyers.

Sarah Smeyers

In de Vlaamse pers wordt Sarah Smeyers als topfavoriet naar voren geschoven voor de functie. De reden hiervoor is driedelig: ze is Oost-Vlaams, heeft ervaring als schepen in Aalst met sociale zaken en heeft een lang traject achter de rug binnen de partij. Ze is reeds jaar en dag actief in de partij en het is algemeen geweten dat Bart de Wever loyaliteit hoog in het vaandel draagt. Ze heeft praktische bestuurservaring als schepen in de materie hetgeen haar een voorsprong geeft op iemand als Zuhal Demir die enkel de ervaring van de commissie kan voorleggen. Bovendien is de provincie Oost-Vlaanderen minder goed vertegenwoordigd op nationaal vlak. Smeyers greep al een aantal keer naast een grote functie. Zo werd ze getipt voor de job van Francken en greep Peter De Roover (N-VA) de pet van fractievoorzitter voor haar neus weg toen Hendrik Vuye (nu onafhankelijk Kamerlid met Veerle Wouters) een stap opzij zette.

Foto: Twitter. Helga Stevens.

Helga Stevens

Vraag de Vlaming naar Helga Stevens en flink wat mensen zullen antwoorden: “wie?” Het feit dat Stevens niet direct bekend is bij het brede publiek komt vanwege het feit dat ze actief is voor de ECR-fractie (waar N-VA in zetelt) in het Europees Parlement. Ze heeft echter heel wat pluspunten. Dit niet enkel vanwege haar doofgeboren beperking. Wat nog haar geloofwaardigheid helpt is dat ze in het Europees parlement een opvallend aanwezig figuur is, electoraal in Oost-Vlaanderen bijna 100.000 voorkeursstemmen haalde en haar collega’s haar als kandidaat-voorzitter van het ECR voor het Europees parlement naar voren schoven.Toch is het minder waarschijnlijk dat Stevens het wordt. Niet alleen heeft het Europarlementslid een zelfstandig profiel en zou ze niet zomaar slaafs de partijlijn volgen. Maar misschien belangrijker, Stevens lijkt te genieten van haar functie in Europa waar ze een betekenisvol profiel heeft kunnen uitbouwen. In het Europees Parlement zijn er ook uitgebreide faciliteiten, onder meer een uit de kluiten gewassen Europees doventolk-apparaat.

Foto: Shutterstock. Een wit konijn?Een wit konijn

Tot slot moeten we nog de optie van een wit konijn openlaten. Zeker voor de N-VA dat een geschiedenis heeft van witte konijnen uit de hoed te halen. Denk maar aan Bracke en Sleurs zelf. De vraag is of dit voor de partij wel een succesvolle strategie was en of het dit opnieuw overweegt. En nog: “De partij zal geen mensen willen verbranden waarmee ze nog plannen hebben na de verkiezingen“, zegt Vlaamsgezind politicoloog Bart Maddens.

Als het dan toch een wit konijn wordt zal het alleszins van het vrouwelijk geslacht moeten zijn. Wie in het Vlaams Parlement een gelijkaardig profiel heeft als dat van Sleurs is Caroline Croo, hoewel die natuurlijk al politiek actief is. Moest de partij dan toch voor een man gaan om de functie in te vullen, hetgeen weinig waarschijnlijk is, lijkt Kamerlid Peter Dedecker de meeste kans te maken.