Mercedes Van Volcem (Open Vld), voorzitter van de commissie inburgering in het Vlaams Parlement vraagt naar de verwijdering van integratie en inburgering uit de portefeuille van Vlaams Minister van Gelijke Kansen en Inburgering Liesbeth Homans (N-VA). Dat zei de Open Vld-politica op Twitter. Van Volcem alludeerde zelfs op het ontslag van Homans. Fractieleider voor Open Vld Bart Somers benadrukt dat Van Volcem niet in naam van de partij spreekt. De uitspraak komt er na een dagenlang dispuut tussen N-VA en Unia, het voormalige Gelijke Kansencentrum.

Homans zou beter bevoegdheid Integratie en Inburgering aan haar laten voorbijgaan” zei het parlementslid op Twitter deze ochtend. Ze riep minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op om de bevoegdheden van zijn regeringsploeg te herordenen. Ze liet zelf uitschijnen dat een regelrecht ontslag van Homans tot de opties zou kunnen behoren: “Misschien kan ze de lijst ergens trekken?“. Hiermee verwijst de Open Vld-politica naar de vervanging van Gents lijsttrekker Siegfried Bracke (N-VA) door federaal oud-staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) na de affaire met Telenet.

Minister Homans heeft zeven bevoegdheden, maar als minister van Integratie en Inburgering vind ik niet dat ze de integratie bevordert. […] Ze doet niets anders dan polariseren en dan nog op basis van foute cijfers. Ze doet haar taak echt niet goed.” verduidelijkt Van Volcem aan Belga.

Bart Somers, fractieleider in het Vlaams Parlement voor Open Vld, wijst erop dat Van Volcem in eigen naam spreekt: “De enige plaats waar ministers en parlementsleden ten gronde over feiten en de interpretatie ervan debatteren, is het parlement. Niet in de kranten.

Ruzie?

De N-VA reageerde verbolgen op de uitspraken van Van Volcem. Vlaams parlementslid Miranda Van Eetvelde (N-VA) verweet de Open Vld van oncollegiaal te zijn en wees er bovendien op dat de Vlaamse liberalen niet nodig zijn om een meerderheid te vormen op het Vlaamse bestuursniveau.

Open Vld werd pas achteraf betrokken bij de Vlaamse regeringsvorming in 2014 nadat aanvankelijke onderhandelingen tussen N-VA en CD&V plaatsvonden. Vlaams Parlementslid voor Groen Björn Rzoska zei daarover toen: “N-VA en CD&V onderhandelden meer dan vijftig dagen over een regeerakkoord. Open Vld heeft amper 24 uur nodig om het Vlaamse regeerakkoord te onderschrijven. Nog nooit heeft een partij zo snel en na zo weinig onderhandelen ingestemd met een regeerakkoord“.

Het is niet de eerste maal dat de coalitiepartners van N-VA kritiek hebben op de Vlaams-nationalistische meerderheidspartij in verband met de materie. Eerder nog zei Bart Somers dat Homans kort door de bocht gaat in haar kritieken op Unia.

5 REACTIES

 1. Polariseren is tegenwoordig het woord dat men gebruikt als men niet graag heeft dat men de vinger op de wonde legt. Van Volsem kan zich beter kandidaat stellen bij een linkse partij. Die vinden ook dat alleen autochtonen bron zijn van alle problemen. Net zoals Unia.

   • Ja, als Gwendolyn Rutten naar de DNC van de Amerikaanse Democratische partij (zeg maar de Amerikaanse socialisten) gaat en niet naar de conventie van de Republikeinen, dan weet je al genoeg.
    De OVLD is enkel in naam nog een rechtse partij, maar is in realiteit helemaal naar links opgeschoven.

 2. Ik ben ten eerste blij om in dit medium (waarop ik nieuw ben) te vernemen waarvoor de journalisten staan. Ten tweede specifieker, te vernemen dat Jonas Nayaert speciaal geïnteresseerd is in de nieuwe ‘culture wars’. Dit is een begrip dat ik ook heel dikwijls gebruik. Wat is een ‘culture war’? Volgens mij betekent dit dat de begrippen waarmee we tot nu toe de maatschappij beschreven, problematisch geworden zijn, ja, dat er een enorme strijd is losgebarsten rond de begrippen van de moderniteit vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid/solidariteit.. Wat betekent dit allemaal. Moeten we er ons slaafs bij neerleggen dat allochtonen eeuwig slachtoffers zijn volgens het officiële discours? Dat wij, Vlamingen niets anders zijn dan racisten? ‘Culture wars’ betekent de deconstructie van het linske maatschappijbeeld. In de jaren 70/80 hadden we de linkse deconstructie van de moderniteit, welnu, nu gebruiken wij, rechtsen, linkse technieken van maatschappij-deconstructie om jullie, linksen, te wijzen op het feit dat elk weten rond de maatschappij, en het ‘sollen’ gebonden zijn aan machts- en kennisdiscours, die uiteindelijk enkel tot ideologie te herleiden zijn.
  ‘Culture wars’ betekenen enjel het heroveren van de meningsmacht door de rechtse(re) maatschappijvisie, na de dictatuur van dertig jaar en langer linkse meningshegemonie.