Universiteit Berkeley opgeschrikt door extreemlinks geweld

2
2347

De campus van de universiteit van Californië in Berkeley werd woensdagavond 1 februari opgeschrikt door stevige rellen. Oorzaak van het geweld was een optreden van rechtse spreker en ‘enfant terrible‘ Milo Yiannopoulos. [Dit artikel is geüpdatet onderaan].

Honderden linkse studenten en activisten kwamen protesteren tegen de komst van de Breitbart-redacteur en al snel sloeg de grimmige sfeer om in geweld. De politie moest ingrijpen met traangas en rubberkogels. Ook mensen die gewoon wilden gaan luisteren, al dan niet akkoord met de spreker, werden aangevallen door de betogers. Het evenement had plaats gemaakt voor 500 bezoekers en was helemaal uitverkocht. De speech werd afgelast door de chaos en Yiannopoulos werd geëvacueerd. De universiteit werd vergrendeld en de politie moest extra manschappen optrommelen om de rellen de kop in te drukken.

Vrijheid van meningsuiting

Yiannopoulos reageerde scherp: “Het blijkt dat progressief links een vijand is geworden van vrijheid van meningsuiting.” Hij gaf ook mee dat het ironisch en droevig was dat UC Berkleley niet langer een thuis was voor de ‘Free Speech Movement‘.

Milo Yiannopoulos is een rechtsconservatieve polemist, die homoseksueel en van Joodse afkomst is. Hij omschrijft zichzelf provocerend als een ‘dangerous faggot‘, vrij vertaald een relnicht. Hij trekt vaak van leer tegen de vierde golf van feminisme en is een criticaster van de islam. Tegenstanders noemen hem veelal racist, misogyn, moslimhater of zelfs blanke supremacist, wat hij steevast ontkent. Zijn provocatieve stijl zorgde er voor dat hij van Twitter werd verbannen na een pestincident (‘trolling‘) met Leslie Jones, een actrice in de geflopte remake van Ghostbusters met vrouwelijke cast.

Antifa

Voor zijn komst naar UC Berkeley hadden zeker honderd universiteitsmedewerkers al laten weten dat zij tegen de komst van Yiannopoulos als spreker waren omdat hij “ophitst, mensen lastig valt en belastert”.

Toen de rellen begonnen en de universiteit moest worden afgegrendeld, was nergens politie te bekennen. De Republikeinse studenten die Yiannopoulos hadden uitgenodigd voelden zich hierdoor bedreigd. Nadat de politie eenmaal was gearriveerd weigerden de relschoppers de campus te verlaten. De politie riep campusbewoners op om binnenskamers te blijven. Niet veel later ontstond er minstens één brand, zo blijkt uit diverse beelden die terug te vinden zijn op sociale media. Demonstranten gooiden vuurwerk en stenen, ruiten gingen aan diggelen terwijl ze richting het stadscentrum trokken.

Het lijken vooral, net als tijdens de rellen rond de inauguratie van president Trump, mensen van Antifa geweest te zijn die verantwoordelijk waren voor het geweld. Antifa is een informeel netwerk van extreem-linkse groepen en personen die op allerlei manieren ageren tegen wat zij zien als fascisme. Het geweld werd geprezen door enkele linkse filmmakers in Hollywood.

De lezingen van Yiannopoulos aan universiteiten worden vaak vergezeld van protest en occasioneel geweld. Op 21 januari werd nog een man neergeschoten aan de universiteit van Washington. Ook andere conservatieve sprekers worden geregeld geweerd van universiteiten in de VS.

UPDATE 02/02/’17 – 13u44: De ineffectieve werking van de veiligheidsdiensten van de universiteit en het stilleggen van de voordracht is ook Amerikaans president Trump ter ore gekomen, die dreigend reageerde in een tweet: “Als de universiteit van Berkeley geen vrijheid van meningsuiting toelaat en geweld accepteert op onschuldige mensen met een andere mening – geen federaal geld?”

2 REACTIES

  1. Schandalig! Trump zou een geheime politie moeten oprichten om dat gespuis op te kuisen! Tegenwoordig is het de rechtschapen patriot die voor zijn leven moet vrezen! De dreiging komt niet per se van buitenaf, ze zit ook onder ons; naast islamitisch terrorisme is ook links terrorisme een gevaar voor het welzijn van het volk. Men zou eindelijk eens moeten opstaan, al het politiek correct gezemel achter zich laten en gaan strijden voor wat écht belangerijk is: de identiteit van het Westen en het voortbestaan van de Westerse mens…

  2. “To suppress free speech is a double wrong. It violates the rights of the hearer as well as those of the speaker.” – Frederick Douglass.

Comments are closed.