Turks-Griekse spanning na militaire oefeningen rond Kos

0
2124

Het botert al een tijdje niet goed tussen Griekenland en Turkije. De relatie staat nu extra onder druk door Griekse militaire oefening rond het eiland van Kos. Wellicht niet zo ver als oorlog komen. Beide landen zijn leden van de NAVO en de Amerikanen zullen vermoedelijk bemiddelen om erger te voorkomen.

De relatie tussen Griekenland en Turkije heeft een bloedige geschiedenis, gaande van de gedwongen uitzetting/moord van Turkse Grieken uit Turkije, de Turkse invasie van Cyprus, de steun van Griekenland aan de Koerdische terreurgroep PKK tot de bosbranden in Griekenland die werden aangestoken door Turkse agenten… De relatie verbeterde na 1999, maar het onderlinge wantrouwen is nooit echt verdwenen, en de mogelijkheid van een gewapend conflict is altijd latend aanwezig.

Nieuwe spanning sinds coup

De laatste maanden is de spanning weer toegenomen. In nasleep van de mislukte coup in Turkije afgelopen zomer vloog een Turkse militaire helikopter met acht manschappen aan boord naar Griekenland. De Turken kregen de helikopter terug en eisten de uitlevering van de acht manschappen. Deze militairen namen een advocaat onder de arm en verkregen door een gerechtelijke uitspraak een recht op verblijf in Griekenland omdat bij een uitlevering hun rechten van verdediging niet zouden worden gerespecteerd. De Turkse regering wilde Griekse onder druk zetten om de manschappen toch uit te leveren maar Griekenland, een rechtstaat, kan de beslissing van de rechtbank niet zomaar naast zich neerleggen.

Hierdoor begonnen enkele provocaties. De diverse eilandengroepen in de Egeïsche zee blijven voor problemen zorgen. Turkije betwist zowel sommige maritieme rechten als Griekse de rechten op de eilanden zelf. Sommige van deze rechten werden vastgelegd in het verdrag van Lausanne, maar er gelden ook heel wat andere verdragen. Het is moeilijke materie omdat er zoveel eilanden en verdragen van toepassing zijn.

Recente militaire oefeningen van Griekenland en Turkije in dit gebied zorgen dus nu voor extra spanningen. Verleden week was er een kat-en-muisspel tussen een Turkse topedojager en schepen van de Griekse marine. En vrijdag 3 februari was er een Griekse militaire oefening in het gebied in en rond het gedemilitariseerde eiland Kos.

Het is niet de eerste keer dat de spanningen oplopen in het gebied omwille van de eilanden en het zal ook de laatste keer niet zijn. De Amerikaanse bemiddeling en het NAVO-lidmaatschap van beide landen zorgen ervoor dat de situatie niet overkookt… voorlopig.