Kernwapens: Trump wil nummer één zijn

0
940

In een interview aan Reuters gaf Amerikaans president Donald Trump (REP) zijn mening over enkele heikele punten in de internationale politiek. Zijn belangrijkste boodschap was dat Amerika de absolute nummer één hoort te zijn wat betreft kernwapens. 

Hij verhoogde ook de druk op Peking door te verklaren dat China de problemen rond Noord-Korea “zeer makkelijk kan oplossen, indien ze willen” en Pyongyang een minder antagonistische koers kan laten doen varen.

Tevens sprak hij zijn steun uit voor de Europese Unie als een bestuurlijk orgaan, hij verklaarde dat hij “er helemaal voorstander van is“. Opvallend, gezien zijn eerdere uitlatingen rond de Brexit en zijn amicale banden met de euroscepticus Nigel Farage (UKIP). Ook over het conflict tussen Israël en Palestina sprak hij zijn persoonlijke steun uit voor een tweestatenoplossing, maar gaf mee tevreden te zijn met wat de landen samen beslissen. Hij herhaalde tenslotte dat de NAVO-partners hun aandeel in de defensiekosten moeten betalen: “ze zijn ons veel geld schuldig“. Het waren echter vooral zijn uitspraken rond nucleaire wapens die de meeste aandacht verdienen.

Kernwapens

Het waren Trumps eerste uitspraken over kernwapens sinds de machtsoverdracht op 20 januari. Trump werd ondervraagd over een tweet uit december waarin hij zei dat Amerika haar nucleaire capaciteit moest versterken en uitbreiden totdat de wereld weer bij haar zinnen komt.

Hij zei dat hij liever een wereld zonder nucleaire wapens zou zien, maar zolang dat het geval niet is, moet Amerika zichzelf beschermen: “We gaan nooit achterophinken, zelfs niet ten opzichte van bevriende naties […]. Als landen kernwapens hebben, moeten wij op nummer een staan.

Volgens Ploughshares Fund, een anti-kernwapenorganisatie, heeft Amerika momenteel 6.800 kernkoppen en Rusland 7.000. Een fractie van wat het was in de jaren ’80. Volgens experts is dat nog steeds meer dan genoeg om elkaar af te schrikken en een kernoorlog te voorkomen. De uitlatingen van Trump moeten gezien worden in het licht van het nieuwe START-verdrag dat vereist dat vanaf 5 februari 2018 de VS en Rusland hun arsenaal beperken tot gelijke niveaus voor een periode van tien jaar. Het verdrag legt enkele stevige beperkingen op het aantal beschikbare kernwapens en lanceerplatformen. De vraag is nu hoe Trump met deze geplande beperkingen zal omgaan. Hij noemde het verdrag in het vraaggesprek “een eenzijdig akkoord, net zoals het akkoord met Iran […].” En nog: “We gaan beginnen met goeie deals te maken.

In de VS is er momenteel een plan dat met behulp van 1 triljoen dollar het Amerikaans kernarsenaal wil moderniseren, dat thans draait op sterk verouderde en vaak onveilige systemen.

Trump klaagde ook aan dat de Russen een bepaalde nucleaire kruisraket hebben die in strijd is met een ban uit 1987 die dergelijke types verbied. Hij gaf aan dat erg belangrijk te vinden. Voor Rusland, dat hoopt op een betere band met de VS, is dat dan ook een belangrijke boodschap. Gevraagd of Trump dit zal bespreken met Poetin, antwoordde Trump dat dat zeker het geval zal zijn indien ze elkaar zullen ontmoeten. Er is evenwel nog geen ontmoeting gepland.

Het Pacifische theater

Wat Noord-Korea betrof gaf hij mee dat een raketafweersysteem voor de Amerikaanse bondgenoten zoals Japan en Zuid-Korea zeker een optie is, wat ook Defensieminister James Mattis (REP) eerder nog aanhaalde in zijn reis in de regio. Het geplande THAAD-systeem (Terminal High Altitude Area Defense) moet vijandelijke raketten tegenhouden. China heeft eerder nog aangekondigd dat het THAAD-systeem een directe bedreiging vormt voor de veiligheid van China en dat het geen inspanningen zal leveren om Noord-Korea aan de onderhandelingstafel te brengen in verder diplomatiek conflict met de VS en Zuid-Korea.

China heeft ook wel al duidelijk gemaakt dat het zich verzet tegen het nucleaire programma van Noord-Korea en wil dat dat land de relaties met de rest van de wereld normaliseert. Echter, de angst voor een implosie van het regime en alle mogelijke gevolgen van dien weerhouden China van al te drastische actie. Hoe dan ook is de verhouding tussen China en Noord-Korea sterk afgekoeld de afgelopen jaren sinds Kim-Jung Un machthebber werd in de communistische dictatuur ten zuiden van China. Toen eerder deze maand Trump een ontmoeting had met de Japanse premier Shinzo Abe in de Amerikaanse deelstaat Florida, lanceerde Noord-Korea nog een ballistische testraket.

Volgens Trump is een ontmoeting met de Noord-Koreanse leider Kim Jung Un een mogelijkheid in de toekomst, maar volgens hem is het misschien al te laat: “Het is al erg laat, we zijn erg kwaad om wat hij gedaan heeft, en eerlijk gezegd, de Obama-administratie had dit al moeten opgelost hebben“.