Trump aan CNN: “You are very fake news”

3
1377

Gisteren werd er een opvallende persconferentie gehouden door Amerikaans president Trump. De pers kreeg opnieuw een stevige veeg uit de pan omwille van hun negatieve berichtgeving en Trump bewierookte zijn eigen beleid waarbij hij zich flink opwond.

Na een moeilijke week, waarbij Trumps regeringsnominaties Flynn en Puzder er de brui aan gaven, wilde de president zijn werk in een positiever daglicht stellen. Hij loofde het werk van zijn regering, wat volgens peilingen van Rasmussen op een ‘approval rating’ van 55% mag rekenen, en de positieve cijfers op de beurs in Amerika. Trump wees er op dat deze keer die positieve cijfers zich vertalen in jobs en fabrieken die terugkeren naar de VS.

Trump en de “oneerlijke pers

Trump heeft grote problemen met de media die echter die zaken niet naar voor brengen. In de persconferentie had hij volop kritiek: “Ze vertellen je de waarheid niet”, “De media spreekt niet voor het volk, maar voor de ‘speciale belangen’ en zij die winnen bij het kapotte systeem” En nog: “De pers is oneerlijk geworden en het loopt de spuigaten uit.

Trump zei onder meer ook dat de pers verzinsels vertellen rond Rusland, gebaseerd op illegale lekken. “Ik kan overweg met een slecht verhaal, beter dan een ander zelfs, zolang het maar waar is, en weet je, in de loop van de tijd zal ik wel enkele fouten maken en jullie zullen daar kritisch over schrijven en dat is ok voor mij, maar het kan niet als het vals is. Ik bedoel, ik kijk naar CNN en er is zo veel woede en haat. Echt haat.

Trump ging zelfs verder en labelde CNN als “very fake news“. Het is zeldzaam dat een president zo hard (terug)slaat naar de pers. Republikeinse voormannen waren veelal passiever wanneer ze te maken kregen met kritische berichtgeving. Dit was onder meer zo het geval bij president George W. Bush en presidentskandidaat Mitt Romney.

Het was echter niet allemaal kommer en kwel. Het rechtse Fox News kreeg wat lof toebedeeld van de president. Die zijn ook wel kritisch, maar ze zijn tenminste eerlijk volgens de Amerikaanse president.

Puin ruimen en ‘draining the swamp’

Daarom zei Trump rechtstreeks met het volk te willen spreken. De rechtse president zegt een puinhoop geërfd te hebben van z’n voorganger: Tot voor kort stroomden de jobs naar Mexico, de lonen werden lager en lager en werd de wereldpolitiek labieler, waarbij Trump wees naar de vele conflicten in het Midden-Oosten  en de opgelopen spanning in Noord-Korea.

Vanaf dag een is Trump beginnen puin ruimen, stelt hijzelf. Hij wees er op dat hij direct met buitenlandse leiders is beginnen spreken en hoe productief dat was. Zijn laatste gesprek met Israëlisch premier Netanyahu was inderdaad een trendbreuk met Obama, die eerder een kille verhouding had met Israël, maar het telefoongesprek van Trump met Australisch premier Malcolm Turnbull zou een pak minder goed zijn verlopen.

De overheid loopt volgens Trump als een geoliede machine. Maar er zijn nochtans problemen. Zo krijgt Trump bijvoorbeeld zijn kabinet maar heel langzaam goedgekeurd en daar helpen de Democraten niet bij. Ook delen van de ambtenarij werken hem tegen, zoals de perikelen rond Flynn aantonen. ‘The Swamp’ vecht terug, maar dat mag niemand afschrikken, aldus The Donald.

3 REACTIES

  • same here! bekeek het ook, 2 keer zelfs, heb er echt van genoten.
   Nu vinden we elkaar op dat nieuwe SCEPTR.net!
   Wat zal het worden? Braafjes meezeilen? “Den Chief” vertelde in ‘t Pallieterke dat hij Politico een voorbeeld vond! Dat is niet veelbelovend!
   Sceptr… gooi eens een knuppel in het hoenderhok!
   Gaat “den Bracke” iets aan een goed doel geven van al dat geld dat hij kreeg om niks te doen. Advies aan Telenet, als dat geen mop is dan weet ik het niet.
   Zal Bracke aftreden.. Stel de vraag Spectr.
   Volgens mij niet, waar kan hij nog aan den bak? Wie, buiten de arme belastingbetaler, gaat die vent 16000/maand betalen?
   NIEMAND;
   Hij kan best een Delicatessen Zaak beginnen (niet in Gent), de NVA kan hem dan binnen een paar jaar komen halen om de NMBS te runnen.