Trump benoemt Lt. Gen. McMaster als opvolger Flynn

0
809

Na het ontslag van Flynn is de keuze gevallen op de driesterrengeneraal Herbert Raymond McMaster. Dit weekend heeft Trump gezocht naar een waardige vervanger voor de post van veiligheidsadviseur, nadat vice-admiraal op rust en voormalig Navy Seal Robert Harward de job had afgewezen.

De tijdelijke vervanger van Flynn, Keith Kellogg, wordt de stafchef van McMaster. Trump noemde de combinatie van die twee erg speciaal. Voormalig VN-ambassadeur John Bolton was ook lang in de running voor de post.

Soldaat-geleerde

McMaster staat bekend als een militaire intellectueel met een indrukwekkend militaire én universitaire staat van dienst. Na eerst afgestudeerd te zijn aan het prestigieuze West Point, behaalde hij een doctoraat in de geschiedenis aan de universiteit van North Carolina.

Hij schreef zijn thesis over gedeclassificeerde documenten over de Vietnamoorlog. Die thesis werd omgezet naar het veelgeprezen boek Dereliction of Duty uit 1997, dat nu als bestseller staat op Amazon. In dat boek is hij hard voor de militaire top die president Lyndon Johnson (Democraat) niet terechtwees voor zijn kortzichtige aanpak en politieke objectieven liet primeren.

“McMaster is een briljante officier, een held op het slagveld en een ware soldaat-geleerde die president Trump en het land uiterst goed zal dienen.” (Gen. Petraeus)

In zijn spreekbeurten komt ook zijn historische aanpak vaak naar boven. In de Golfoorlog van 1991 verdiende hij een Zilveren Ster bij de ‘Slag van 73 Easting‘, waar hij met zijn tien tanks meer dan tachtig Irakese tanks en voertuigen uitschakelde.

Oud generaal Petraeus, onder wie Mcmaster in 2010 in Afghanistan diende, is erg lovend over de benoeming: “McMaster is een briljante officier, een held op het slagveld en een ware soldaat-geleerde die president Trump en het land uiterst goed zal dienen.”

Innovatief leider

Zijn militaire aanpak is ook al opmerkelijk geweest. Zo werd hij als kolonel geplaatst in Tal Afar in Noord-West Irak, aan de grens met Syrië. Daar was zijn opdracht om grensaanvallen af te slaan en een opstand te onderdrukken. De toen geldende tactiek was om gevaarlijke posities van rebellen aan te vallen indien nodig, en terug te trekken in Amerikaanse megabasissen indien niet. Het doden van gevaarlijke figuren stond centraal.

McMaster veranderde deze tactiek grondig. Onder zijn aanvoeren werden steden door het Amerikaanse leger als bondgenoten gezien en werd de lokale bevolking behandeld als een populatie in gevaar die beschermd moest worden. In plaats van als een risicogroep die aanleunde bij de vijand.

Hij creëerde goede contacten met de lokale burgemeester en politie, gaf Amerikaanse fouten toe en ontmoette zelfs rebellenleiders. Die zag hij niet als één grote vijand, maar gedecentraliseerde groepen met verschillende agenda’s die in functie daarvan handelden.

Kritische geest

McMaster is dus een man die zijn eigen koers durft varen. Hij kwam dan ook in botsing met president Bush en Rumsfeld. McMaster had stevige kritiek op de oorlogsplannen in Irak en Afghanistan, die hij als “narcistisch” bestempelde. Bush op zijn beurt erkende de juiste aanpak van McMaster en prees hem daar ook expliciet voor. Vandaag is Tal Afar weer overgenomen door de rebellen van IS. Zijn expertise in deze regio zal dus zeker meespelen in het beleid van Trump.

Ook in Afghanistan zal er naar de nieuwe veiligheidsadviseur geluisterd moeten worden. In 2010 was hij er gestationeerd om een anti-corruptie opdracht uit te voeren. Een thema dat werd aangehaald bij het recente bezoek aan dat land door minister van Defensie Jim Mattis. Hij staat overigens ook dicht bij laatstgenoemde.

In 2016 waarschuwde McMaster de Senaat voor de besparingen in het leger en stelde dat in de toekomst potentiële vijanden de overhand zouden kunnen halen op Amerika. In datzelfde jaar gaf hij een presentatie waarin hij waarschuwde voor de Russische krachten.