Voor de eerste maal werd een teruggekeerde Syriëstrijder veroordeeld voor een moord die hij in het buitenland gepleegd heeft. Hakim Elouassaki eiste in 2015 nog 100.000 euro morele schadevergoeding van de Belgische staat, maar gisteren kreeg hij 28 jaar cel en 10 jaar terbeschikkingstelling van de correctionele rechtbank van Antwerpen.

Vijf andere Syriëstrijders die samen met Elouassaki werden aangeklaagd, werden vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. De zes verdachten waren allen lid van het intussen ontbonden Sharia4belgium. In afgeluisterde telefoongesprekken vertelde Hakim Elouassaki  aan zijn vriendin dat de familie van een gegijzelde Armeense christen 30.000 dollar had betaald voor zijn vrijlating. Een sjiiet wiens zijn broer slechts 30.000 van de gevraagde 70.000 euro kon betalen werd door Elouassaki afgemaakt.

Op 14 januari 2013 belde de veroordeelde Syriëstrijder naar zijn vriendin om te zeggen dat hij de sjiiet geëxecuteerd had. Ik heb hem een kogel door het hoofd geschoten, pang! Ik wilde het filmen, maar de camera stond verkeerd opgesteld.

Omdat Elouassaki bij gevechten een granaatscherf in het hoofd kreeg, keerde hij in april 2013 terug naar België. Hij werd onmiddellijk aangehouden door de federale politie en legde bekentenissen af. Hij verbleef een tijdlang in de ziekenboeg van de gevangenis. Later trok hij zijn bekentenissen weer in en verklaarde hij dat hij zich niks meer kon herinneren. Gerechtsdeskundigen verklaarden aan de rechtbank dat zijn geheugenverlies geveinsd was. 

“Kan evengoed opschepperij zijn”

De rechtbank besliste nu dat zijn schuld aan de moord op de sjiiet en de gijzeling van de Armeense christen vaststaat. De schuld van de vijf andere beklaagden – Houssien E., Zakaria A., Nabil A., Magomed S. En Tarik T. – vond de rechtbank onvoldoende bewezen. De mannen werden gelinkt aan het onthoofdingsfilmpje dat in juni 2013 op internet verscheen. Daarin wordt een man, vermoedelijk een sjiiet, met een mes en later met een machete onthoofd door een groep mannen. “Op het bewuste filmpje is niemand te herkennen. Het is zelfs niet zeker of de Nederlandstalige stemmen mee opgenomen werden of er later aan werden toegevoegd. De echtheid en het tijdstip van opname staan niet vast. Het is zelfs niet zeker of het in Syrië werd opgenomen. Wat Houssien E. Vertelde, kan evengoed opschepperij zijn geweest”, aldus de rechtbank.

Het is uitzonderlijk dat het Belgisch Openbaar Ministerie misdrijven vervolgd die zich niet in België hebben afgespeeld. De lijst misdrijven waarvoor dit mogelijk is, is betrekkelijk kort. Zo zijn ook ‘een aanslag plegen tegen de koning’ en ‘genitale mutilatie’ gepleegd in het buitenland, vervolgbaar in België.

Hakim Elouassaki is de broer van Abdelouafi Elouassaki die in 2013 verongelukte in een verkeersongeluk. Abdelouafi was lid van de Brusselse motorbende ‘kamikaze riders‘. Enkele leden van de club werden een tijdlang verdacht van het plannen van een aanslag.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
 • Jan Hammerbacher

  Naar de normen van ons gerecht nog een al bij al redelijk strenge straf. Nu maar hopen dat hij ze helemaal moet uitzitten. De familieleden van de persoon die hij zo laf vermoord heeft zien hun vader/man/broer nooit meer terug.

 • Doordenker

  A JUSTIFIED INTOLERANCE OF ISLAM

  Opposition to Islam is no different than opposition to communism, or fascism, or any other belief system that seeks to control human conduct.
  Every American (indeed, every human being on Earth) has basic human rights — the unalienable rights to life, liberty, and property — and every belief system with principles that violate these rights is unjust.
  In short, anti-communism, anti-fascism, and anti-Islam are the logical, fact-based positions for every rational person seeking justice, whether in America or anywhere else in the world.

  http://www.americanthinker.com/articles/2017/02/a_justified_intolerance_of_islam.html