Symbolische stemming in het Schotse parlement tegen Brexit

0
1013

Reeds maanden sinds het referendum over de Brexit in Groot-Brittannië plaatsvond, krijgt de Britse premier Theresa May (Conservatieven) aan de lopende band te maken met kritiek op haar project dat naar een ‘harde Brexit’ lijkt te gaan. Gisteren schaarde ook het Schotse parlement zich aan de zijde van het verzet tegen het vertrek uit de Europese Unie. 

Ondanks het besluit van het Britse Hooggerechtshof, dat in januari oordeelde dat een stemming van de Schotten in hun regionaal parlement geen bindende uitslag kon geven, besloten ze alsnog op symbolische wijze hun visie en ongenoegen duidelijk te maken. Van de 124 stemmers stemden negentig parlementariërs tegen de uitstap en slechts 34 voor. Het grootste deel van die laatste 34 bestond uit conservatieven van May’s partij. De uitslag is geen grote verrassing: in het Brexit-referendum stemde 62 procent van de Schotten om bij de EU te blijven en verklaarde de Schotse premier Nicola Sturgeon (Scottish National Party) dat ze alles in het werk zou stellen om Schotland er deel van te laten blijven uitmaken.

Sturgeon laat al enige tijd duidelijk verstaan dat als de belangen van Schotland niet gerespecteerd worden tijdens de brexit-onderhandelingen, Schotland het recht moet krijgen op een nieuw referendum om zo de onafhankelijkheid te verklaren en zich zo af te scheuren van het Verenigd Koninkrijk. “Deze stemming is veel meer dan symbolisch”, verkondigde ze nog. “Het is van cruciaal belang om na te gaan of er geluisterd wordt naar de stem van Schotland.” In 2014 stemden 55 procent van de Schotten tegen een afscheiding van het VK in een referendum.

Het wetsvoorstel dat voor Brexit kiest, wordt waarschijnlijk deze week goedgekeurd door het Britse Lagerhuis, waarna het in het Hogerhuis voor de deadline van eind mei zou moeten worden goedgekeurd.