Soldaat vuurt op aanvaller met machete bij het Louvre, Parijs

1
739

Een Franse soldaat heeft gevuurd op een man die met een machete het Louvre wou binnentreden met twee rugzakken. Hij was op weg naar de ondergrondse winkel van het museum. Politie en politiek spreken over een terroristische daad.

De Franse soldaat die de verdachte tegenhield liep lichte verwondingen op. De aanvaller die werd neergeschoten is zwaargewond. Voorlopig is de identiteit van de man met de machete onbekend. Het Binnenlandministerie berichtte op Twitter snel na het schietincident over een ernstig veiligheidsincident nabij het Louvre.

Reuters bericht dat de toegang tot het Loevre is afgesloten. Politiecommissaris Michel Cadot bericht dat er geen explosieven aanwezig waren in de rugzakken van de verdachte. Wel gaf Cadot mee dat de onbekende man “Allahu Akbar” uitriep – Allah is groot in het Arabisch. Volgens Cadot kan het dus mogelijk gaan om een poging tot terreuraanval. Ook werd een tweede verdachte persoon – een vrouw – aangehouden volgend op het gebeuren. Cadot geeft evenwel mee dat het er voorlopig niet op lijkt dat de twee een link hebben.

Terroristische daad

De Franse premier, Bernard Cazeneuve (PS), zei dat de aanval duidelijk een terreurdaad is. Het Parket liet al weten dat de Franse antiterreureenheid een onderzoek heeft geopend omtrent het incident. Frans president Hollande liet in een Tweet weten dat hij de moed van de Franse soldaten prijst.

Het is niet de eerste maal dat Frankrijk wordt opgeschrikt door een terroristische aanval, heel wat daarvan groter van aard. In januari 2015 werd het land van Molière opgeschrikt door ee gerichte aanval met automatische geweren op de redactie van het satirische en (onder meer) islamkritische Charlie Hebdo. In november 2015 werden in Le Bataclan en daarbuiten tijdens een concert van The Eagles of Death Metal tientallen mensen koelbloedig geëxecuteerd in een gecoördineerde islamistische aanval. De terreuraanslagen werden respectievelijk opgeëist door Al Qaida en IS. Enkele van de daders waren afkomstig uit het Belgische Molenbeek nabij Brussel: Salah Abdeslam en Abdelhamid Abaaoud. Nog afgelopen zomer reed een truck in op een menigte in Nice waarbij 84 doden vielen. Ook deze moorddaad werd opgeëist door IS.

Machetes en andere dergelijke wapens

Een machete of dergelijk wapen wordt wel vaker gebruikt in aanslagen in landen waar de verkoop van vuurwapens sterk gereguleerd is. In Duitsland werd afgelopen juli een terreurdaad uitgevoerd met een machete nabij Reutlingen toen een Syrische vluchteling inhakte op drie personen en daarbij een vrouw doodde. Diezelfde maand werden nog verschillende treinpassagiers verwond in Beieren door een Afghaanse tiener met bijl en mes vooraleer doodgeschoten te worden.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
  • Anka Coppens

    We schijnen dit al gewoon te zijn geworden. Zoals konijnen, die rustig verder grazen als er één van hen wordt neergeschoten, zonder al te veel zorgen over wie het volgende slachtoffer zal zijn, of wanneer. Uit respect voor de nieuwe orde trekken we niet enkel in moskeeën maar ook in luchthavens onze schoenen uit, zonder er bij na te denken. We zeggen niets als de beambte inmiddels een lotion of een flesje water uit onze bagage wegneemt. Op de Grote Markt zijn altijd soldaten, dat hoort zo. Een kerstmarkt is een risico-uitstap geworden. Japanse toeristen zijn verdwenen uit Parijs, Berlijn en Brussel. Hoogstens branden we een kaarsje of leggen wat bloemen neer, als de aanslagen wat dichterbij komen, zoals in Zaventem of in de Brusselse metro. Maar verontwaardiging of woede voelen we niet. Die wordt opgespaard voor diegenen die ons willen beschermen tegen deze agressie, zoals de Hongaarse premier of de nieuwe Amerikaanse regering. Want dat is veel erger: dat is islamofobie en daar is iedereen tegen! Of niet? Salman Rushdie merkte, 25 jaar na het verschijnen van zijn Duivelsverzen het volgende op: in 1989 werd ik enkel getroffen door een fatwa uit Teheran, vandaag zou ik door de politiek correcten gebrandmerkt worden wegens ‘islamofobie’, een begrip dat ze inmiddels hebben uitgevonden om de blinden blind te houden.