Nu de schandaalsfeer rond het faillissement van de Gentse financiële groep Optima wat is afgekoeld, komt de Gentse bestuursploeg opnieuw in nauwe schoentjes. Na de ophef die in Wallonië ontstond rond de intercommunale Publifin (het voormalige Tecteo) blijkt nu dat de dochteronderneming Publipart riante vergoedingen uitbetaalde aan haar 17 bestuurders.

Bij die bestuurders vinden we de Gentse schepen voor Financiën Christophe Peeters (Open VLD) en tot drie maanden geleden schepen van stadsontwikkeling Tom Balthazar (sp.a) die deze avond ontslag nam als schepen. De gedoodverfde opvolger van Daniël Termont trekt zich ook terug als lijsttrekker van de kartellijst sp.a-Groen.

Publiwat?

Publipart is een investeringsbedrijf opgericht in 2005 met ongeveer 160 miljoen euro op de balans. Via een ander bedrijf (Publilec) is het ondertussen welbekende Publifin één van de belangrijkste aandeelhouders. Ook de stad Gent heeft een participatie in Publilec van 43,4 miljoen euro. Ze besliste echter al in 2015 om daar uit te stappen en bouwde haar participatie af met 9,9 miljoen euro. Publipart investeert in een breed scala aan ondernemingen, van intercommunales tot defensiebedrijf Rheinmetall, zo schrijft onder andere Het Laatste Nieuws.

Riante verloning

Publipart direct vergelijken met het Waalse schandaal is wat kort door de bocht. Voor zover we weten werden er wel degelijk prestaties geleverd in ruil voor de gekregen vergoedingen van de bestuurders. Gents Burgemeester Termont liet alvast weten dat zijn schepenen ‘hard gewerkt’ hebben. Toch zijn de bedragen niet min. 19.000 euro op jaarbasis per bestuurder.

Naast de voormelde schepenen zetelden nog verschillende andere politici uit Oudenburg, Diksmuide en Oud-Heverlee in de raad van bestuur. Ook de voormalig kabinetschef van Termont, ondertussen gepensioneerd, heeft nog steeds een mandaat.

2 REACTIES