De Europese landen moeten meer voor zichzelf opkomen en niet altijd de beslissingen van “de VS slaafs volgen“. Dat zei professor internationale betrekkingen Sven Biscop, directeur van het ‘Europa in de Wereld’-programma van de denktank Egmont, in een interview op 8 februari op Radio 1.

Het gesprek op Radio 1 kaderde de nieuwe, rechtse dynamiek in de huidige wereldorde die meer en meer opschuift richting Poetin en Assad. Denk maar aan de stevige peilingen van de Franse Marine Le Pen, de verkiezing van Trump maar ook Geert Wilders in Nederland en Filip De Winter (Vlaams Belang), die onlangs bij de Syrische president Assad op bezoek ging. Allemaal zijn ze positief over Poetin en Assad.

Foto: Egmont Instituut. Sven Biscop.
Foto: Egmont Instituut. Sven Biscop.

Sven Biscop, die zijn geloofsbrieven onder meer behaalde aan de UGent, heeft fikse kritiek voor de Europese mogendheden en hun vruchteloos beleid in de Syrische burgeroorlog: Poetin heeft tastbare successen kunnen boeken in de regio. Door de Russische militaire interventie heeft Poetin ervoor gezorgd dat elk akkoord omtrent Syrië er een zal zijn waarbij Rusland inspraak heeft en waarbij Assad ook mee aan tafel zal zitten, stelt Biscop.

Volgens Biscop getuigt het Europese buitenlandse beleid vooral van weinig proactiviteit. In ons antwoord op de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump en zijn beleidsdaden zijn we te reactief. We staren als konijnen naar de lichtbak Trump en zeggen geshockeerd te zijn. Beter zou zijn dat we eigen proactieve diplomatieke initiatieven nemen, zonder daarbij anti-Amerikaans te worden, volgens Biscop.

Flexibel internationaal beleid nodig

De strategie van grootmachten is aan het veranderen, samen met het machtsevenwicht. Trump past in die evolutie alsook Poetin, die een grootmacht leidt die aan invloed moet inboeten omdat zijn land verarmt en technologisch achteruit boert.

In heel dat verhaal moet Europa niet op zoek gaan naar een ‘bad guy’ of een slechterik, maar naar haar belangen, aldus Biscop. Hieruit zal duidelijk worden dat verschillende thema’s verschillende partners of bondgenoten zullen opleveren. De ene keer kan China een bondgenoot zijn, de andere keer Washington of Moskou. We moeten flexibel en autonoom in functie van onze belangen kunnen zeggen met wie we gaan samenwerken, thema per thema.

Te vaak hebben we slaafs de VS gevolgd, verduidelijkt Biscop nog. We zitten nog te veel in een sfeer van de vorige eeuw, toen West-Europa sterk afhankelijk was van de VS voor haar defensie tegen de Sovjet-Unie. Volgens Biscop moeten we emanciperen en hebben we daar alle middelen toe omdat de EU in zijn geheel de tweede macht ter wereld is. Dit op economisch vlak, maar ook op militair en diplomatiek vlak. Het is enkel een kwestie van willen, besluit Biscop en duidt daarbij op het enorme economische, militaire en diplomatieke potentieel van Europa.

2 REACTIES

  1. De EU in zijn geheel de tweede macht ter wereld…. Toch niet met het stelletje bureaucraten dat momenteel in Brussel aan de macht is. Economisch zijn we een reus maar voordat dat zich politiek in een groter gewicht vertaald zal er toch veel moeten veranderen in de politiek correcte geesten van onze bestuurders.