Onvindbare terroriste Erdal veroordeeld voor moord

1
709

Fehriye Erdal werd door de correctionele rechtbank van Brugge bij verstek tot vijftien jaar cel veroordeeld voor drie moorden in Istanboel in januari 1996. Het Openbaar Ministerie had 30 jaar cel geëist voor de extreem-linkse militante, lid van de groepering DHKP-C.

Erdal wie?

9 januari 1996 werden de zakenman Özdemir Sabanci, zijn secretaresse en de directeur-generaal van Toyota Turkije, Haluk Gorgün, in de gebouwen van de Sabanci Holding in Istanboel doodgeschoten. Op dat moment werkte Erdal in het bedrijf als koffiedame. Ze loodste de schutters het gebouw binnen, opdat ze de moord konden uitvoeren. Vervolgens sloeg ze op de vlucht naar België, waar ze in 1999 in Duinbergen opgepakt werd voor onder meer bendevorming en verboden wapenbezit. Uiteindelijk kreeg Erdal twee jaar met uitstel voor inbreuken op de wapenwet. Turkije vroeg haar uitlevering voor de moorden in Istanboel. De Belgische staat ging daar toen niet op in, waarop de familie Sabanci in België klacht met burgerlijk partijstelling indiende.

Achteraf bleek dat Özdemir Sabanci een onbedoeld slachtoffer was. De DHKP-C had het gemunt op CEO Sakip Sabanci, die zich in hetzelfde gebouw bevond. De zoon van Özdemir Sabanci kreeg de door hem gevorderde schadevergoeding van 1 euro toegewezen. “Wij zijn tevreden met de uitspraak. Voor mijn cliënt is het vooral belangrijk dat de feiten bewezen zijn”, vertelt ons zijn raadsman Luc Arnou.

Controverse, toen en nu

Van meet af aan stond Erdal onder toezicht van de Staatsveiligheid. Desondanks wist ze in 2006 te ontkomen. Staatsveiligheid kwam daarvoor erg onder vuur te liggen en werd amateurisme verweten. Erdal zou ook al een paar keer eerder aan haar toezicht ontsnapt zijn. Vlaams Belang en CD&V eisten bij haar finale ontsnapping het ontslag van de toenmalige minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS), maar zij weigerde op te stappen. In 2011 werd Erdal dood geacht om in 2013 opnieuw levend gespot te worden.

De zaak werd op 5 december 2016 voor de correctionele rechtbank behandeld, na een wetswijziging die behandeling door Assisen (dat politieke misdrijven behandelt) uitsloot. Tijdens het gerechtelijk onderzoek werd Erdal verdedigd door advocaat Paul Bekaert. Voor het proces liet de beklaagde verstek gaan, waardoor ze nog verzet kan aantekenen. De rechtbank heeft een aanhoudingshoudingsbevel uitgevaardigd. Het is tot op vandaag niet duidelijk waar ze zich bevindt.

In het vonnis stelt de rechtbank dat de hulp van Erdal van absolute noodzaak was voor het uitvoeren van de feiten. Daarom werd ze veroordeeld als mededader voor de drie moorden. In België wordt de mededader met dezelfde strafmaat bestraft als de dader. “De beklaagde was nauw betrokken bij en heeft meegewerkt aan zowel de voorbereiding als de uitvoering van de moordaanslag. Zonder haar bijstand had de misdaad niet kunnen worden gepleegd.

Een tiental activisten van de Turkse politieke partij Front Populaire protesteerde tegen de uitspraak. Ze vinden het niet kunnen dat het proces tegen Erdal door België werd gevoerd. Zij menen dat enkel Turkije hiervoor bevoegd is.

Het gebeurt niet vaak dat het Openbaar Ministerie misdrijven vervolgd die zich niet in België hebben afgespeeld. Vorige week no werd de teruggekeerde Syriëstrijder Hakim Elouassaki veroordeeld voor moord.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
  • Sjyin

    die pkk idioten, ik herinner me in de tijd, dat ik zoveel zever te horen kreeg omdat ik haar terrorist noemde… gerecht democratie bla bla bla, uiteindelijk ontsnapt ze en zijn we nog steeds geen stap verder. welgeteld 10 jaar moeten wachten op een uitspraak over een terreurdaad.