Merkel wil migranten betalen om terug te keren

5
3432

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft eind vorige week vernieuwde maatregelen aangekondigd om de terugkeer van zo’n 450.000 immigranten te versnellen. Er wordt onder meer 90 miljoen euro vrijgemaakt om migranten te motiveren om vrijwillig terug te keren door middel van een cashbonus.

Nadat Angela Merkel aan het begin van de asielcrisis in 2015 beroemd/berucht werd met de uitspraak “Wir schaffen das“, hetgeen het open grenzenbeleid van haar regering aankondigde, is Merkel al op heel wat stappen teruggekeerd. Medio vorige maand kreeg de Duitse bondskanselier nog lof van N-VA-voorzitter Bart De Wever op Radio 1: “[…] Leiderschap is ook erkennen als je fout bent. Als ik nu zie dat op het laatste congres van Merkel haar partij men voor de Australische oplossing pleit: pushbacks op de Middellandse zee, opvang in eigen regio, gesloten buitengrenzen… […] Dat bewijst dat ze helemaal van richting is veranderd.”

Zo’n 1,2 miljoen migranten trokken naar Duitsland sinds de aanvang van de Europese asielcrisis, maar nu wil de regering Merkel een aanzienlijk deel hiervan naar huis sturen. Het pakket van maatregelen zou ongeveer 450.000 afgewezen asielzoekers uit het land moeten krijgen. Bij deze maatregelen zitten ‘cash incentives’ vervat: een geldbonus die men krijgt bij het vrijwillig vertrekken.

16-puntenplan

Het plan, dat zestien punten telt, is niet zonder controverse omdat het een verder verstrengen betekent van het migratiebeleid van de Duitse regering. Naast de geldelijke maatregelen zal er ook een overheidsdepartement gemaakt worden dat vanuit Berlijn deportaties moet coördineren. In het plan is er ook de bouw opgenomen van ‘federale vertrekcentra’ die zullen geplaatst worden nabij luchthavens om immigranten te huizen alvorens uit het land te zetten. “We rekenen sterk op vrijwillige vertrekken, maar we beseffen dat deze niet plaats zullen vinden als er nooit een verplicht vertrek plaatsvindt.zei Merkel nog. De federale staat heeft het plan uitgewerkt met de deelstaten, die het grootste deel van de arbeid op zich zullen nemen.

Vorige maand nog kreeg Angela Merkel een eredoctoraat van zowel de UGent als de Katholieke Universiteit van Leuven voor haar levenslange werk als Europese staatsleider. Oppositiepartij Vlaams Belang vergeleek de hulde voor de Duitse staatsvrouw met “een pyromaan belonen die een brand heeft aangestoken.

Observatoren zien het plan als een antwoord op de dalende peilingsresultaten van Merkel en haar partij. Sinds Martin Schulz zijn kandidatuur bekend gemaakt voor bondskanselier voor de sociaal-democratische partij SPD gaan de Christendemocraten van Merkels CDU gestaag achteruit in de peilingen. In een recent verleden kreeg de bondskanselier zelfs nog interne kritiek op haar open grenzenbeleid. Dit van de zusterpartij CSU, die conservatiever is dan de CDU en vanuit de deelstaat Beieren opereert. Samen vormen de partijen ‘Der Union‘. Buiten deze partij kon Merkel ook rekenen op kritiek van het rechtse en migratiekritische AfD (Alternative für Deutschland) dat mooie peilingsresultaten kan tonen als derde partij van het land.

De gaten in het Europees grenzenbeleid werden aangetoond toen de dader van de Kerstaanslag in Berlijn, de Tunesiër Anis Amri, verschillende Europese landsgrenzen kon overgaan op korte tijd vooraleer doodgeschoten te worden in het Italiaanse Milaan.

5 REACTIES

  1. Uiteindelijk doet Merkel wat Francken doet. Misschien moeten we Francken uitroepen tot man van het jaar. Je mag en moet je verantwoordelijkheid opnemen inzake hulp aan mensen in nood, maar dit kan niet ongelimiteerd. Het is een lang en moeilijk proces om vluchtelingen te integreren. Hoe hoger de instroom, hoe minder kwaliteit in de opvang. We moeten ons afvragen in welke mate instroom met kwaliteit van opvang kan verzoend worden. Degenen die we opvangen hebben recht op een degelijke begeleiding. Maar de middelen zijn beperkt. Dus ook de instroom.
    Maar zoiets is niet besteed aan het buikgevoel van links.