Deze ochtend annuleerde Marine Le Pen haar ontmoeting met de grootmoefti van Libanon omdat ze weigerde een hoofddoek te dragen. Vandaag eindigt Le Pens driedaagse bezoek aan Libanon.

De leidster van het Front National doet Libanon aan in het kader van haar campagne voor de Franse presidentsverkiezingen dit jaar. Deze ochtend stond een onderhoud gepland met Abdellatif Deriane, de grootmoefti van Libanon.

Bij het binnenkomen van het gebouw in Beirut reikten de medewerkers van de grootmoefti de Franse politica een witte sluier aan. Marine Le Pen bedankte echter en verwees naar haar ontmoeting met Ahmed al-Tayeb in 2015, de grootimam van Al-Azhar in Caïro. Toen was Le Pen evenmin gesluierd en had de geestelijke leider daar geen problemen mee. Marine Le Pen besloot daarom om haar ontmoeting met de grootmoefti af te zeggen. Die liet via een perscommuniqué weten dat hij het gedrag van Le Pen betreurde.

Deze namiddag stonden nog twee ontmoetingen op het programma: Marine Le Pen ging op de koffie bij de maronitische patriarch Bechara Raï en Samir Geagea, voorzitter van de Libanese Strijdkrachten.

De Franse Levant

Le Pens bezoek aan de Levant komt er negen weken voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. De reden voor het onderhoud met de Libanese staatsleiders moet gezocht worden in de hechte band tussen beide landen. Na enkele eeuwen Ottomaanse bezetting deelde het Sykes-Picotverdrag het Midden-Oosten in 1916 op tussen Frankrijk en Groot-Brittannië. Het huidige Libanon en Syrië vielen ruim twee decennia lang (1923-1946) onder Frans mandaat. Toen de Libanese Burgeroorlog uitbrak in 1975 zochten tienduizenden Libanezen hun toevlucht in Frankrijk. Veel Libanese vluchtelingen leven er vandaag nog steeds en werden Franse staatsburgers.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
 • Peter Demasure

  En dus komt niet progressief links vanuit Zweden maar conservatief rechts vanuit Frankrijk op voor de basisrechten van de vrouw. De wereld op zijn kop. Het wordt even wennen, maar goed, het went snel..

 • Wim

  Chapeau voor Marine met eigen wapens bestrijden

 • Anka Coppens

  En ALTIJD, keer op keer, in moslimlanden of in het westen, blijven ze proberen om beetje bij beetje de onderwerping (= letterlijke vertaling van ‘islam’) dichterbij te brengen. Hopelijk is dit een voorbeeld voor de blinden en de lafaards in politiek en media.

 • Erik Claessens

  Kijk, dat is nog eens een flinke houding! Geen onderwerping aan een patriarchale dwingelandij.

 • Jan Dehoucke

  Marine Le Pen zal wel geweten hebben dat ze hierdoor een statement kon maken. En het zal haar binnenkort nog een pak stemmen opleveren ook. Uiteraard heeft ze gelijk. Met alle respect voor de vrije keuze van godsdienst, maar ze hoeft zich niet te onderwerpen aan dat soort islamdoctrine.

 • John Devos

  Ook al ben ik het grootendeels met haar politieke ideen niet eens hier ben ik dan met haar weleens