De minister van Defensie van Amerikaans president Trump heeft een duidelijke en ondubbelzinnige waarschuwing gestuurd aan het adres van Noord-Korea: De Verenigde Staten zullen “effectief en overweldigend” reageren bij Noord-Koreaans gebruik van kernwapens. Dat zei hij op een meeting op vrijdag 3 februari met Han Min-Koo, de Zuid-Koreaanse Defensieminister. Zuid-Korea is een bondgenoot van de VS sinds het begin van de Koude Oorlog.

Elke aanval op de VS of op onze bondgenoten zal neergeslagen worden en elk gebruik van kernwapens zal een reactie kennen die zowel effectief als overweldigend is“. Zo citeert het persagentschap Reuters generaal James ‘Mad Dog’ Mattis, die thans Defensieminister is in de VS onder president Trump. Hierdoor tracht de administratie van Trump Zuid-Korea te verzekeren van de Amerikaanse krachtdadigheid en bijstand in de Stille Oceaan-regio.

De uitspraken werden gedaan na wereldwijde zorgen dat Noord-Korea zich aan het voorbereiden is om een nieuwe raket te testen dat een kernkop kan dragen. Deze zouden volgens het communistisch regime in Pyongyang de VS kunnen bereiken. Door president Trump werd dit al snel gebanaliseerd, maar experts in Zuid-Korea en elders waarschuwen toch voor het (potentieel) gevaar dat kan uitgaan van de Aziatische dictatuur. Noord-Korea heeft in 2016 twintig raket- en twee kerntesten uitgevoerd, in weerwil van resoluties en sancties van de VN.

Het lijkt er ook op dat het noordelijke deel van het Aziatische schiereiland opnieuw de kernreactor heeft herstart nabij Yongbyon. Hier zou plutonium worden geproduceerd dat kan gebruikt worden in een kernwapenprogramma.

“Noord-Korea blijft raketten lanceren, zijn kernwapenprogramma verder ontwikkelen en bedreigende retoriek en gedrag gebruiken.” zei US Marines-generaal op rust Mattis nog. In antwoord op Noord-Korea zijn agressieve communicatie en plannen hebben de VS en Zuid-Korea afgesproken om de militaire buffers tegen het communistische land te verstevigen. Dit zal onder meer gebeuren door de ontplooiing van THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), een antiraketsysteem. De transpacifische bondgenoten hebben dit engagement herbevestigd tijdens de meeting.

China heeft al aangekondigd dat het THAAD-systeem een directe bedreiging vormt voor de veiligheid van China en dat het geen inspanningen zal leveren om Noord-Korea aan de onderhandelingstafel te brengen in verder diplomatiek conflict met de VS en Zuid-Korea. Zuid-Koreaanse oppositiepolitici hebben hierom al opgeroepen tot uitstel of afstel van het defensief wapensysteem.

China heeft Noord-Korea bijgestaan in de oorlog in Korea (1950-1953) toen de VS dreigde geheel Noord-Korea in te nemen nadat Noord-Korea haar zuidelijke buur had aangevallen. Sindsdien was de Aziatische reus (min of meer) een bondgenoot van Noord-Korea, maar na de intrede van huidige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn de relaties tussen Noord-Korea en China eerder kil geworden. Heel wat van de mensen uit hogere cirkels die Kim Jong-un liet ombrengen, onderhielden immers net banden met China. China heeft ook reeds een militaire basis gebouwd aan de grens met Noord-Korea en is dus thans wantrouwig tegenover haar buurland.

Onzekerheid in de regio

Trump zijn uitspraken over de NAVO hebben onzekerheid onder de Amerikaanse bondgenoten in de Stille Oceaan versterkt. Zo heeft Trump bijvoorbeeld al verkondigd dat de bondgenoten van de VS in ruil voor Amerikaanse bescherming meer zullen moeten betalen. Klassieke Amerikaanse bondgenoten in Azië bereidden zich al langer voor op een een meer teruggetrokken Amerika door langzaam maar zeker de eigen (militaire) capaciteiten uit te bouwen.

Zo is er debat in Z-Korea en zelfs in Japan om zelf kernwapens te ontwikkelen en blijven de landen een groot aandeel van hun BNP uitgeven aan hun eigen legers. De Filipijnen, een andere klassieke Amerikaanse bondgenoot, flirt meer en meer met China als antwoord op de regio’s groeiende onzekerheid en internationale kritiek op het Filipijnse drugbeleid van president Duterte. Ook in Taiwan, een onafhankelijk eiland in de Stille Oceaan dat haar oorsprong kent in de Chinese burgeroorlog, is er onrust. China ziet het eiland en haar bevolking als opstandelingen die bij China horen.

Trump veroorzaakte recent nog heel wat diplomatiek gekibbel door te bellen met de president van Taiwan. Dit gaat tegen diplomatiek protocol in: Het ‘One-China Policy‘ dicteert sinds Amerikaans president Nixon dat enkel Rood China de legitieme vertegenwoordiger is van het Chinese volk en niet Taiwan.

‘Mad Dog’

James ‘Mad Dog’ Mattis werd begin december aangeduid door toenmalig president-elect Trump. Mattis verdiende zijn strepen in de US Marines, een legendarische eenheid in het Amerikaanse leger, wiens polyvalente inzetbaarheid wordt geprezen. Mattis staat bekend om zijn agressieve militaire strategie en filosofie (waarbij heel wat politiek incorrecte uitspraken). Mattis wordt later vandaag verwacht in Japan, een andere Amerikaanse bondgenoot.