Yves Leterme (CD&V) werd betaald door Telenet voor een adviesfunctie toen hij in functie was van premier. Dat Leterme in de adviesraad zetelde was al eerder bekend, maar nu blijkt ook dat hij geld kreeg in de periode dat hij premier was. Dit wordt geïllustreerd door de gegevens die Telenet heeft vrijgegeven: Leterme factureerde voor 8.000 euro aan Telenet in 2011. Dat is van belang, niet alleen omdat Eerste Minister een machtig mandaat is, maar ook omdat Telenet haar prijzen moet afspreken met onder meer BIPT dat onder federaal toezicht staat. Telenet benadrukt wel dat Leterme pas is gestart met effectief advies te geven nadat hij aftrad.

Telenet heeft alle data vrijgegeven inzake de vergoedingen die afgelopen jaren zijn uitgekeerd aan politici in haar adviesraad. Dat orgaan diende volgens Telenet “om advies te geven aan het management van Telenet over socio- economische, politieke en media-uitdagingen van het bedrijf.” Vandaag zou Telenet niet werken met een fysieke raad, maar met bilaterale adviezen, aldus de Telecomreus zelf.

Uit de data vrijgegeven door Telenet blijkt dat in de adviesraad:

  • Siegfried Bracke (N-VA) van 2011 tot en met 2014 66.000 euro bruto opstreek;
  • Yves Leterme (CD&V) tussen 2011 en 2015 55.000 euro bruto verkreeg;
  • Patrick Dewael (Open Vld) in 2011-2015 82.000 euro bruto kon opnemen;
  • Peter Vanvelthoven (sp.a) tijdens 2011 tot en met 2014 62.000 euro bruto kreeg;
  • Freddie Willockx (sp.a) voor de periode 2011-2013 54.000 euro bruto ontving;
  • Patrick Moenaert (CD&V) van 2011 tot en met 2013 52.000 bruto verdiende.

Leterme was voor de tweede maal premier van 25 november 2009 tot 6 december 2011, waarna hij werd opgevolgd door Elio Di Rupo (PS). Dat wil zeggen dat Leterme premier was van lopende zaken wanneer hij door Telenet betaald werd. Zijn eerste zitting zou evenwel pas zijn doorgegaan nadat Leterme al was afgetreden.

Telenet heeft laten weten dat Leterme betaald werd voor een half jaar aangevuld met één zitpenning. Het was al eerder duidelijk dat Telenet Leterme had gestrikt voor haar adviesraad, maar dat Leterme betaald werd door de internetduopolist in de periode dat hij premier was, was nog niet bevestigd. De oud-premier wil voorlopig niet reageren op de nieuwe onthulling.

Vragen

De timing van de betaling roept op zijn minst vragen op. Als Telenet haar prijzen wil verhogen, hetgeen het regelmatig doet, moet het dat in overleg doen met het toezichtsorgaan CRC (Conferentie van Regulatoren voor de elektronische- Communicatiesector, waarin de Vlaamse Regulator voor de Media, de Conseil Supérieur de l’Audiovisuel, de Medienrat en het BIPT zetelen). De laatstgenoemde organisaties zijn de gemeenschapsinstellingen en BIPT is het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie wiens raad wordt benoemd door de federale regering.

Foto: SCEPTR. En toen waren ze nog met een liberaal.
Foto: SCEPTR. Linksboven: ex-lid Peter Vanvelthoven, linksmidden: Yves Leterme (CD&V), linksonder: ex-lid Siegfried Bracke (N-VA), rechtsboven: Patrick Dewael (Open Vld), rechtsmidden: ex-lid Patrick Moenaert (CD&V), rechtsonder: ex-lid Freddy Willockx (sp.a).

Eerder kwam ook N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke in opspraak voor zijn positie bij Telenet. De Waalse liberalen van MR en de ecologistische partijen van Ecolo en Groen stelden al hervormingen voor rond doorzichtigheid en voorwaarden van cumuls in de politiek.

2 REACTIES