Antwerps sp.a-politica en voormalig OCMW-voorzitter Leen Verbist neemt ontslag als Antwerps gemeenteraadslid nadat bekend raakte dat ze jarenlang een bestuurdersvergoeding ontving van Telenet die bedoeld was voor N-VA-schepen Koen Kennis.

Verbist kwam in opspraak in de nasleep van de zaak rond de vergoedingen die Gentse schepenen Tom Balthazar (sp.a) en Christophe Peeters (Open Vld) ontvingen voor hun mandaat bij intercommunale Publifin. N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke sprong als oppositielid op dit schandaal, maar bleek zelf ook een niet-geringe vergoeding te ontvangen als lid van de adviesraad van Telenet.

Dit bracht de bal aan het rollen en niet veel later bleek dat ook de Antwerpse N-VA-schepen Koen Kennis deel uitmaakt van de Raad van Bestuur van Telenet. Kennis maakte eerder deze week zijn belastingaangifte bekend en merkte nadien op dat hij geen vergoeding had ontvangen voor zijn mandaat bij Telenet.

De VRT-redactie bracht vrijdag aan het licht dat Antwerps sp.a-politica en voormalige OCMW-voorzitster Leen Verbist de voorbije jaren de bestuurdersvergoeding van Telenet kreeg die bedoeld was voor schepen Koen Kennis (N-VA).

Niet opgevallen

Verbist kondigde in een persbericht haar ontslag aan als gemeenteraadslid. Het bedrag van 30.000 euro was Verbist naar eigen zeggen niet opgevallen en ook Kennis had niet opgemerkt dat de som niet door Telenet naar zijn rekening overgemaakt was.

“Na overleg met mijn partij heb ik vandaag beslist om ontslag te nemen als gemeenteraadslid. Ik heb begrip voor de reacties van de basis en de militanten. Ik deel zelf het onbegrip dat ik deze materiële fout van Telenet niet eerder heb kunnen vaststellen” zegt Verbist in het persbericht.

Het integrale bedrag zou intussen opnieuw overgemaakt zijn aan Telenet. “Er is geen sprake van persoonlijke verrijking”, benadrukt Verbist. “Aan de politieke kant van dit verhaal komt nu een einde maar ik blijf verder werken aan een warmere samenleving”, besluit de sp.a-politica.

Telenet laat weten dat het ervan uitging dat het de gelden overmaakte op de rekening van Interkabel Vlaanderen, het bedrijf dat Leen Verbist en nadien Koen Kennis vertegenwoordigden bij Telenet. Dat het in feite ging om de zakenrekening van de man van Verbist komt Telenet nu pas te weten.