Kristof Calvo cumuleert zes mandaten

0
57211

Kristof Calvo (Groen) haalde eerder deze week fel uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. Het parlementslid De Wever zou als voorzitter van de N-VA en burgemeester van Antwerpen zijn taken als Kamerlid verwaarlozen. Het kadert in het plan van Groen en Ecolo om in aansleep van de Publifin-affaire de regels rond de cumuls aan te passen en een proper politiek imago aan te meten. Maar… Calvo cumuleert zelf zes mandaten, vier daarvan bezoldigd.

“We zien Bart De Wever bijna overal, maar in de Kamer horen we hem amper. Hij dient geen mondelingen noch schriftelijke vragen in. Hij heeft geen wetgevende initiatieven. Ik heb hem al zien kaarten, maar ik hoor hem niet in de Kamer. Hij is er louter om te stemmen, om zijn loon om te strijken en dat kan voor mij niet”, zei Calvo aan VTM. Het was de start van een nieuw politiek opbod rond de aanpak van de cumuls in de politiek: het opstapelen van mandaten.

Cumuls: een klassiek Belgisch recept

In België is het combineren van (politieke) jobs courant, een politicus kan zelf zetelen in de bestuursraad van een bedrijf. Zo had wijlen Jean-Luc Dehaene (CD&V) als europarlementslid in 2011 bezoldigde bestuursmandaten bij Inbev, Lotus Bakeries, Novovil, Umicore, Dexia en Thrombogenics. In 2012 kon hij voor 5,3 miljoen euro aandelenopties aangeven, verkregen als bestuurder bij Inbev.

Niet iets nieuws dus. De praktijk waarbij politici openbare en/of publieke mandaten opstapelen, bestaat al zo lang als de kritiek erop. John Crombez (sp.a) won zijn voorzittersverkiezing tegen rivaal Bruno Tobback met onder meer dit thema als inzet. Begin vorig jaar stelde Crombez nog voor dat burgemeester annex parlementsleden van de sp.a zouden kiezen: of de pluche zetel of de burgemeestersjerp. Tot een echt verbod is het niet gekomen bij de Vlaamse socialisten, zo is Kamerlid Hans Bonte bijvoorbeeld nog steeds burgemeester (van Vilvoorde), maar Johan Vande Lanotte (sp.a) kondigde onlangs wel zijn stop aan in het parlement aan om zich opnieuw weer toe te leggen op zijn burgervaderschap in de ‘koningin van de badsteden’.

Ook CD&V spong op de trein en stelde een cumulverbod voor: burgemeesters die gemeentes leiden met meer dan 50.000 inwoners mogen niet in de Kamer zetelen. Daarbij zouden geen partijgenoten getroffen worden, maar wel Antwerps burgemeester Bart De Wever, Aalsters burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) en Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Met het voorstel wordt onder meer Jan Durnez van de CD&V, burgemeester van Ieper (34.930 inwoners) uit de wind gezet die in het Vlaams Parlement en niet in de Kamer zetelt.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Groene javel en de mandaten van Calvo

De partijen Groen en Ecolo willen zich een schoon imago aanmeten als agendasetters rond politieke hygiëne. De timing van hun aankondigingen zijn niet toevallig: de dames en heren van het Publifin-kaartenhuis zijn nog steeds aan het vallen.

Maar Calvo stapelt zelf heel wat bezoldigde mandaten op naast zijn beroep als Kamerlid. Hij combineert weliswaar geen wetgevende rollen met uitvoerende sensu stricto, maar wel is hij Kamerlid, fractieleider, gemeenteraadslid en politieraadslid. Daarnaast is hij onbezoldigd voorzitter van mmMechelen Feest vzw, hetgeen lokale festiviteiten organiseert zoals Maanrock. Normaliter is zoiets een uitvoerende bevoegdheid van de ‘Schepen van Feestelijkheden’. Het leiden van mmMechelen Feest wordt wordt dan ook gedeeld tussen Calvo en Mechels Schepen Björn Siffer (ook Groen). Calvo is tevens onbezoldigd bestuurder bij Groen FV. Nochtans staat op de site van Calvo te lezen dat “parlementsleden […] voltijds met hun job [moeten] bezig zijn en dus geen bijkomende mandaten uitoefenen.

Bovendien was Calvo zijn cumulaangifte niet volledig in orde. Hij was vergeten zijn mandaat van fractieleider aan te geven. Het leverde hem een sneer op van N-VA-parlementsleden Johan Klaps en Peter Dedecker op twitter, die faam won in de ARCO-affaire.