Kristof Calvo cumuleert zes mandaten

17
57284

Kristof Calvo (Groen) haalde eerder deze week fel uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. Het parlementslid De Wever zou als voorzitter van de N-VA en burgemeester van Antwerpen zijn taken als Kamerlid verwaarlozen. Het kadert in het plan van Groen en Ecolo om in aansleep van de Publifin-affaire de regels rond de cumuls aan te passen en een proper politiek imago aan te meten. Maar… Calvo cumuleert zelf zes mandaten, vier daarvan bezoldigd.

“We zien Bart De Wever bijna overal, maar in de Kamer horen we hem amper. Hij dient geen mondelingen noch schriftelijke vragen in. Hij heeft geen wetgevende initiatieven. Ik heb hem al zien kaarten, maar ik hoor hem niet in de Kamer. Hij is er louter om te stemmen, om zijn loon om te strijken en dat kan voor mij niet”, zei Calvo aan VTM. Het was de start van een nieuw politiek opbod rond de aanpak van de cumuls in de politiek: het opstapelen van mandaten.

Cumuls: een klassiek Belgisch recept

In België is het combineren van (politieke) jobs courant, een politicus kan zelf zetelen in de bestuursraad van een bedrijf. Zo had wijlen Jean-Luc Dehaene (CD&V) als europarlementslid in 2011 bezoldigde bestuursmandaten bij Inbev, Lotus Bakeries, Novovil, Umicore, Dexia en Thrombogenics. In 2012 kon hij voor 5,3 miljoen euro aandelenopties aangeven, verkregen als bestuurder bij Inbev.

Niet iets nieuws dus. De praktijk waarbij politici openbare en/of publieke mandaten opstapelen, bestaat al zo lang als de kritiek erop. John Crombez (sp.a) won zijn voorzittersverkiezing tegen rivaal Bruno Tobback met onder meer dit thema als inzet. Begin vorig jaar stelde Crombez nog voor dat burgemeester annex parlementsleden van de sp.a zouden kiezen: of de pluche zetel of de burgemeestersjerp. Tot een echt verbod is het niet gekomen bij de Vlaamse socialisten, zo is Kamerlid Hans Bonte bijvoorbeeld nog steeds burgemeester (van Vilvoorde), maar Johan Vande Lanotte (sp.a) kondigde onlangs wel zijn stop aan in het parlement aan om zich opnieuw weer toe te leggen op zijn burgervaderschap in de ‘koningin van de badsteden’.

Ook CD&V spong op de trein en stelde een cumulverbod voor: burgemeesters die gemeentes leiden met meer dan 50.000 inwoners mogen niet in de Kamer zetelen. Daarbij zouden geen partijgenoten getroffen worden, maar wel Antwerps burgemeester Bart De Wever, Aalsters burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) en Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Met het voorstel wordt onder meer Jan Durnez van de CD&V, burgemeester van Ieper (34.930 inwoners) uit de wind gezet die in het Vlaams Parlement en niet in de Kamer zetelt.

Groene javel en de mandaten van Calvo

De partijen Groen en Ecolo willen zich een schoon imago aanmeten als agendasetters rond politieke hygiëne. De timing van hun aankondigingen zijn niet toevallig: de dames en heren van het Publifin-kaartenhuis zijn nog steeds aan het vallen.

Maar Calvo stapelt zelf heel wat bezoldigde mandaten op naast zijn beroep als Kamerlid. Hij combineert weliswaar geen wetgevende rollen met uitvoerende sensu stricto, maar wel is hij Kamerlid, fractieleider, gemeenteraadslid en politieraadslid. Daarnaast is hij onbezoldigd voorzitter van mmMechelen Feest vzw, hetgeen lokale festiviteiten organiseert zoals Maanrock. Normaliter is zoiets een uitvoerende bevoegdheid van de ‘Schepen van Feestelijkheden’. Het leiden van mmMechelen Feest wordt wordt dan ook gedeeld tussen Calvo en Mechels Schepen Björn Siffer (ook Groen). Calvo is tevens onbezoldigd bestuurder bij Groen FV. Nochtans staat op de site van Calvo te lezen dat “parlementsleden […] voltijds met hun job [moeten] bezig zijn en dus geen bijkomende mandaten uitoefenen.

Bovendien was Calvo zijn cumulaangifte niet volledig in orde. Hij was vergeten zijn mandaat van fractieleider aan te geven. Het leverde hem een sneer op van N-VA-parlementsleden Johan Klaps en Peter Dedecker op twitter, die faam won in de ARCO-affaire.

17 REACTIES

   • Is dat ook geen verwijt naar Bracke en De Wever? Zij zijn de eersten om te roepen als het over socialisten gaat. Maar zelf doen zij lustig hetzelfde. En beweert dan in verkiezingsslogans ook nog eens om dit te willen veranderen, maar ik zie daar niets van. Maar als andere partijen er wel degelijk iets aan willen doen, kunnen zij enkel en alleen weeral maar roepen om het hele systeem te verdedigen.

   • Misschien wel. Maar waarom heb ik minder moeite als mensen van liberaal gerichte partijen dit doen dan zgn. ‘socialisten’, of ruimer, ‘linksen’ en ‘progressieven’?

   • Dat toont enkel dat jij hypocriet bent. Mensen met uw ingesteldheid mogen dit, maar anderen niet. Misschien is hypocriet zijn een eigenschap van liberalisme? Zie je alvast terug bij zowel o-vld als nva!

 1. Oei, is dit het niveau van deze website? Losse verdachtmakingen overnemen? Mandatenaangifte Calvo was wél in orde (zie Belgisch Staatsblad 12 augustus 2016 – naar mijn weten enige wettelijke vereiste). Geen idee welke normen Cumuleo hanteert, maar is privé-initiatief. Bovendien is het niet duidelijk waarnaar ze verwijzen met hun ‘onvolledige’ aangifte (was overigens in het verleden ook al het geval bij Bart De Wever, maar soit). Zou het nu echt kunnen dat Klaps niet weet dat de aangifte bij het Staatsblad de wettelijke verplichting is en dat er straffen staan op onvolledige aangifte? Is men zo wanhopig dat men al naar een verondersteld foutje via Cumuleo moet verwijzen?

  Bovendien gaat gans het stukje van Klaps, dat bulkt van de ad hominems en halve verdachtmakingen (voorstel politieke hygiëne gedaan om Somers weg te krijgen en zelf burgemeester van Mechelen te kunnen worden, really? :-))), over een cumulatie die niet beoogd wordt door Groen en die ook door eigenlijk niemand als problematisch wordt ervaren: mandaten die voortvloeien uit het mandaat van gemeenteraadslid. Daar staan trouwens wat presentiegelden tegenover and that’s it. Kennelijk mag niemand voorzitter worden van een gemeentelijke vzw als het geen schepen is. Qua neerbuigendheid naar het mandaat van gemeenteraadslid kan dat gelden. En Calvo cumuleert dus met het voorzitterschap van een vzw: oh nee, help, ongetwijfeld kassa kassa zo’n lokale vzw die zich buigt over feestelijkheden. De Grootinquisitie heeft gezocht en gevonden: u bent ook voorzitter van een feest-vzw en mag dus geen kritiek hebben. Eigenlijk lollig als je er even over nadenkt. Maar ook triest.

  Nu, het grappigste is nog wel dat de vzw MMMechelen Feest wordt afgeschilderd als een louche vzw. Maar dus wel één die verbonden is aan het stadsbestuur met … (inderdaad) N-VA. Secretaris van deze louche vzw is bv. plaatselijk N-VA’ster Katleen Den Roover. Tssss…

  Ook een manifeste fout trouwens wanneer het gaat over de vergoeding van parlementslid/burgemeester. Klaps stelt dat in de plaats van De Wever een voltijds parlementslid zou komen, met een voltijdse verloning. Kan best zijn, want de verloning is zo goed als altijd volledig in het parlement. De aftopping gebeurt op Antwerps niveau, op de wedde als burgemeester (ca. 120.000 euro parlementaire wedde = nog max. 60.000 als burgemeester van Antwerpen; ook de reden waarom De Wever daarnaast zo goed als geen publieke bezoldigde mandaten heeft: hij zit al aan de maximumgrens van ca. 180.000 euro!

  Kortom: als iemand hier beter van wordt (naast De Wever), is het de Antwerpse belastingbetaler. Handig, als dat je kiesdistrict is. De rest van Vlaanderen draagt bij aan 120.000 euro die over de balk worden gegooid. Of nee, dat mogen we niet zeggen van Klaps, want Bart De Wever heeft veel ‘invloed’. het is me een raadsel waarom dat parlementair mandaat daarin doorslaggevend zou zijn, dus vermoedelijk moeten we gewoon die vele tienduizenden euro’s betalen omdat het afwezige Kamerlid zo’n belangrijk man is.

  En op het einde worden ook nog eens privé-jobs erbij gesleurd. Geen idee wat die erbij komen doen. Mooi rookgordijn wel om rond de kern van de zaak heen te draaien en de tegenstander verdacht te maken.

  Is nog wat anders dan 120.000 euro opstrijken om niks te doen… Is dat niet wat men de Publifin-mandatarissen verweet?

  • Ja, je hebt gelijk. Wie verkozen is voor een mandaat, die zetelt. Bart De Wever of niet. Ik vind dit beschamend. Ik ben een democraat in hart en nieren. Iedere partij die zich onderwerpt aan het oordeel van het volk heeft recht van spreken. Van PVDA tot Vlaams Belang. Maar men moet wel consequent zijn. De afwezigheid van Bart De Wever in het federaal parlement is een schande. Hij is misschien niet de enige maar als je voor verandering bent, dan is dit niet het beste signaal.

   • Mmja dat is wel waar. Maar het loont de moeite om iemands opinie te doorgronden ook al is ze hermetisch geformuleerd. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Maar het is vooral van belang de inhoud te vatten. Ook voor mij was het wat moeilijk, maar uiteindelijk is de essentie van wat gezegd wordt “Bart De Wever veegt er zijn voeten aan”. En Luitenant Arda heeft gelijk. Al vind ik dat Luitenant Arda best zijn werkelijke naam mag vermelden. Ik heb er alvast geen moeite mee om te reageren onder mijn doopnaam en familienaam. Ik ben wie ik ben, en ik hoop dat iedereen mij respecteert zoals ik iedereen respecteer die op een fatsoenlijke manier zijn mening kan formuleren. Ik probeer dat ook te doen. Niet altijd met succes trouwens. ;-). Mijn oprechte excuses daarvoor.

 2. Intellectueel oneerlijk strontartikel. De extra mandaten van Calvo zijn dus in zijn hoedanigheid als gemeenteraadslid of parlementair. Elke fractie heeft een fractieleider en dat is vanzelfsprekend een parlementair. Daarnaast gaat het niet om voltijdse mandaten. Hoe vaak vergaderen de gemeenteraad, de politiezone, …. 1 avond per maand?

 3. De hypocrisie van CD&v/CVP bereikt hier weer een hoogtepunt. Een berekend en populistisch voorstel doen en dit is geen pleidooi voor cumuls, waarbij minutieus wordt bekeken dat men niet in eigen vel snijdt doet me denken aan de vroegere fusies van gemeenten rond het Antwerpse. Ook hier bleef Edegem, de gemeente van Tindemans, mooi buiten schot.

 4. Met goed bestuur heeft die hele discussie evident niets te maken, integendeel, het gaat om na-ijver ( de electorale brandstof van links) en oppositioneel de meerderheid pesten (ook vanuit de meerderheidsoppositiepartij CVP geldt dat motief). Een succesvol politicus moet in zoveel mogelijk machtscentra invloed uitoefenen om “iets gedaan te krijgen” (en BDW heeft in de kamer net nog iets meer invloed dan brulboei Calvo ). Dat geldt niet enkel in dit Kafkaïaans land maar overal. Meerderheidspolitici kunnen bovendien benoemen en zijn uit hoofde van hun functie vaak ook bestuurders in semi-overheidsinstellingen. Dit is dus een nep-discussie zoals het meeste wat Calvo uitkraamt nep is. De dag dat hij aan de macht komt zal hij even hard als elke voorganger lustig cumuleren en zijn rood-groene pionnetjes deponeren waar het hem uitkomt ( cumul by proxy ). En tja, politiek is een harde stiel, dat iemand dan wat extra centjes niet laat liggen spreekt voor zich.

 5. willen we de mandaten van nva dan ook eens bekijken? Bracke: 13 waarvan 6 betaald (waaronder Telenet). De Wever: 17 mandaten waarvan 4 betaald. Francken: 8 mandaten, 2 betaald. Kennis: 42 mandaten waarvan 17 betaald (waaronder telenet en BAM nv (oosterweelverbinding: belangenvermenging???). Homans: 6 mandaten, 2 betaald. Van Overtveld: 13 mandaten, 2 betaald. Sleurs: 12 mandaten, 3 betaald. Lorin Parys: 4 mandaten waarvan 2 betaald (zaakvoerder van consultancy bedrijf, tiens, consultancy aan ex-werkgever Uplace???)….. en we kunnen doorgaan. Dus nva vult hun zakken OOK in allerlei intercommunales en in privé-bedrijven. Maar daar hebben zij dan altijd een uitleg voor.

  Koen Kennis verdiend jaarlijks véél meer bij dan de socialist Tom Balthazar. Maar omdat hij nva-er is mag dat volgens Bart De Wever.

  Héél het artikel is tendentieus, en vooral gericht op andere partijen schade toe te brengen en de eigen huis partij te verhullen. Zielig van site die zich “objectief” noemt.

 6. Bij Groen mag de combinatie schepen en parlementslid niet. Groen is een van de zeer weinige partijen die dit principe consequent toepast. Gemeenteraadslid, politieraadslid én parlementslid zijn kan wel. Er is een gemeenteraad per maand en de betaling is rond de 125€ voor een vergadering die gemakkelijk 3 uur duurt (zonder commissies en voorbereiding). Dat bedrag is de zitpenning min de afdracht aan de partij. Politieraadsleden worden gekozen uit de gemeente en dus dat bepaalde politici die twee functies combineren, is onvermijdelijk. Iedereen mag veel tegen Calvo en Groen hebben, ze zijn beiden zeker niet perfect, maar als alle partijen in dit dossier even consequent als Groen in het verleden hadden gehandeld, dan was er nu geen crisis.