#JusticePourTheo: rellen houden aan, Theo onderzocht voor fraude

1
2061

Het water tussen de Franse ordediensten en de veelal allochtone jongeren in de banlieues is dieper dan ooit tevoren. De weerspannigheid is er van die aard dat Aulnay-sous-Bois een zogenaamde no-go zone is geworden voor de politie. Ondertussen opende het parket een onderzoek naar fraude bij de familie van Théo Luhaka, wiens vermeende verkrachting door een agent aanleiding vormt voor de reeds drie weken aanhoudende rellen.

Al drie weken lang wordt Frankrijk getekend door manifestaties en hevige rellen omwille van een gecontesteerde interventie door de politie. De 22-jarige Théo Luhaka werd in Aulnay-sous-Bois gearresteerd door vier agenten, die naar verluidt pepperspray en wapenstok moesten gebruiken omdat de jongeman weerstand bood. Vervolgens zou één van de agenten Théo verkracht hebben met zijn telescopische wapenstok. Vrijwel meteen ontstond een golf van protest in Aulnay-sous-Bois, die zich geleidelijk uitbreidde naar andere Franse banlieues.

Zaterdag kwamen volgens cijfers van de politie 2.300 mensen samen in Parijs om er te betogen tegen politiegeweld. De manifestatie ging uit van enkele anti-racismeorganisaties, vakbonden en linkse studentverenigingen. Daarnaast tekenden ook de extreemlinkse presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon en ex-voetballer Lilian Thuram present. Naar het einde toe ontaardde de demonstratie in rellen met de politie. Ook in Rennes, Le Mans, Nice, Poitiers, Dijon en Montpellier vonden er die dag protestmarsen plaatsen.

Manifestation en soutien à Théo redémarre à la Nationhttps://francais.rt.com/france/34396-affaire-theo-manifestation-lyceens-sous

Publiée par RT France sur jeudi 23 février 2017

Blokkades

Deze week duurde het protest onverminderd voort. Gisteren kwamen honderden linkse studenten de straat op in Parijs. Niet alleen de slogan #JusticePourTheo werd daarbij gebruikt, maar ook veel grimmigere zoals ‘wraak voor Theo’. Onder de hashtag #blocuspourthéo blokkeerden de demonstranten de toegang tot zestien Parijse scholen. De politie moest traangas gebruiken om de massa uiteen te drijven. In totaal werden zo’n elf mensen opgepakt.

Fraudeonderzoek

Op donderdag maakte Le Parisien bekend dat Théo zelf en diens familie nu het voorwerp vormen van een gerechtelijk onderzoek. Het parket van Bobigny verdenkt hen van fraude en misbruik van vertrouwen. De bal ging aan het rollen toen de Franse arbeidsinspectie in juni 2015 aanklopte bij Aulnay Events, een organisatie die strijdt tegen politiegeweld. Aulnay Events wordt voorgezeten Mickael Luhaka, de broer van Théo Luhaka. De organisatie zou dertig mensen tewerkgesteld hebben en kreeg voor haar takenpakket een subsidie toegekend van 678.000 euro.

Vandaag onderzoekt het parket of er wel effectief mensen werkten voor Aulnay Events. Volgens de arbeidsinspectie kon het kader van Aulnay Events dat immers niet bewijzen. Volgens Le Parisien stelde het gerecht tevens vast dat acht leden van de familie Luhaka plots 170.000 euro op hun rekening gestort kregen.

No-go zones en banlieues

In Aulnay-sous-Bois blijft het wederzijdse wantrouwen erg groot. Aulnay-sous-Bois is een van de migrantendistricten waar langdurige en brutale rellen uitbraken in 2005 nadat allochtone jongeren in een achtervolging door de politie zich verstopten in een hoogspanningscabine en zichzelf elektrocuteerden. Dat ongeluk was de aanleiding van drie weken stedelijke chaos dat uitdeinde over gans Frankrijk tot zelfs in Brussel. Minstens 10.000 wagens en 300 gebouwen werden toen in brand gestoken.

Destijdse minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy (UMP, nu Les Républicains), riep de noodtoestand uit en kondigde aan dat hij de ‘banlieues‘ zou schoon maken met een hogedrukreiniger: “Dès demain, on va nettoyer au Kärcher la cité.” Het werd een uitspraak die Sarkozy zou gaan achtervolgen. Echter blijven de banlieues, de sterk allochtone buitenwijken van Parijs en andere Franse steden, een epicentrum van onrust, werkloosheid, criminaliteit en lage geschooldheid. Als dusdanig vormen ze een wederkerend probleem voor de (multiculturele) toekomst en samenleving van Frankrijk.

De politie waagt zich thans niet meer in de wijken waar de voorbije weken onlusten plaatsvonden, uit vrees voor hinderlagen. De bendes die actief zijn in Aulnay-sous-Bois zouden immers geregeld een politiepatrouille sommeren voor iets triviaals, om die dan vervolgens te isoleren en aan te vallen.

1 REACTIE