Vier kinderen van de jeugdorganisatie VNJ (Vlaams Nationaal Jeugdverbond), een Vlaamsgezinde jeugdbeweging, hebben klappen gevangen afgelopen weekeinde tijdens een uitstap in Belsele. Bij een van de kinderen werd een vinger gebroken, andere slachtoffers liepen blauwe plekken op.

De geweldsdaden zouden al afgelopen zondag zijn gebeurd maar kwamen pas vandaag aan het licht. De politie zou intussen de daders op het spoor zijn. De verantwoordelijke leidster Sieglinde de Beule liet HLN weten dat ze er alleen voor stond die dag omdat een leidster vroeg naar huis moest wegens ziekte: “Omdat ik er alleen voor stond, had ik mijn gsm-nummer op het hand van de jongens geschreven voor het geval ze me nodig hadden. Daarna zijn er twee groepjes van telkens vier vertrokken voor enkele opdrachten.”

Een van de groepen die vertrok werd nabij de Gavermolenstraat bij de spoorweg omsingeld door een zestal jongeren tussen de 15 en de 18 jaar. De kinderen werden geïntimideerd met een ‘taser’ en gevraagd om het geld af te geven dat ze op zak hadden. Schaarleider Femke Pieters geeft evenwel mee dat kinderen bij het VNJ nooit geld op zak hadden tijdens activiteiten. De kinderen zouden dan maar doorgelopen zijn om snel het verzamelpunt te bereiken, met de schrik erin. Maar de daders vielen het groepje kinderen aan in de rug, duwden ze op de grond en schopten ze. Eentje kon ontsnappen en bereikte het verzamelpunt van het VNJ, enkele honderden meters verder, waarop de leiding de hulp kon inroepen van enkele leden van de Chiro en de politie.

Daders op het spoor

Foto: Sieglinde de Beule.
Foto: Sieglinde de Beule.

De leden van het VNJ hebben een van de daders kunnen herkennen en meegedeeld aan de politie. Sieglinde de Beule liet nog weten dat het niet gaat om een uitsluitend allochtone dadergroep, maar dat de daders van gemengde afkomst zijn. Ze voegde er nog aan toe dat er waarschijnlijk geen sprake is van een politieke haatdaad jegens het VNJ (het VNJ is een Vlaamsgezinde jeugdbeweging). Dit omdat de groepjes niet in uniform waren, maar wel in vrijetijdskleren met enkel de onopvallende fleecetrui van het VNJ aan als insigne van de jeugdbeweging.

De politie spreekt van ‘steaming‘: een term die overgewaaid is uit het VK waarbij boefjes mensen afdreigen om geld af te persen, veelal op bus, tram of metro. De Beule kan naar eigen zeggen niet herinneren wanneer haar afdeling of een andere nog een dergelijk incident is tegengekomen en hoopt dat het bij dit geïsoleerd geval blijft.