Ivanka Trump geboycot door politiek werk vader

4
1192

De Amerikaanse luxeketen Nordstrom kondigde vorige week aan de samenwerking met Ivanka Trump stop te zetten. Per direct was haar merk niet meer terug te vinden op de website van de keten.

Nordstrom liet weten dat ze al hun beslissingen nemen op basis van performantie, en dat dit dan ook de reden was om dit seizoen niet meer verder te doen met Trump.

Boycot

Opvallend is dat deze beslissing net samenvalt met de #GrabYourWallet-campagne die consumenten aanzet om producten en producenten te boycotten die banden hebben met de president, zijn familie en diens donors. De beweging wordt aangevuurd door Shannon Coulter die de president zo via economische weg wil raken. Maar de actie haalt volgens sommigen nare herinneringen uit het verleden naar boven.

Nu lijkt de actie haar doel te bereiken. Het ziet er naar uit dat het zakenimperium van de familie Trump nog een tijdje in woelig vaarwater zal blijven. Ook Neiman Marcus haalde recent nog juwelen van Ivanka Trump uit de collectie. Nochtans hebben haar producten daar in 2016 een zeer goed jaar gekend.

In november had Nordstrom haar beslissing nog verdedigd om producten van Ivanka Trump te blijven verkopen waarbij ze verklaarden geen politiek standpunt in te nemen. Interne documenten tonen aan dat de boycot wel effect had. Vader Trump pikte dit alleszins niet en reageerde op Twitter:

Ook topadviseur Kellyanne Conway mengde zich in het debat en ging nog een stap verder. In het programma ‘Fox and Friends’ gaf ze zelfs koopadvies ten voordele van Ivanka Trump.

Overtreden van ethische regels

Volgens velen ging ze hiermee over de schreef. Officiële regeringsmedewerkers mogen immers geen reclame maken voor private bedrijven. Dat valt ethisch niet te rijmen met hun publieke functie, die ze op die manier zouden misbruiken voor commerciële doeleinden. Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer reageerde daar dan later op met de mededeling dat ze hierover geadviseerd werd, maar meer wilde hij er niet over kwijt. Het komische programma SNL spaarde hem daarna dan ook niet:

Peter Schweizer, politiek activist tegen overheidscorruptie en bekend van het boek Clinton Cash reageerde ook op de zaak. Die vindt het erg opmerkelijk dat dit incident zo veel aandacht krijgt in de pers terwijl zijn documentaire over belangenvermenging of andere gelijkaardige zaken tijdens de vorige regering veel minder aandacht kreeg. Ook hij geeft aan dat de reactie van de regering op de beslissing van Nordstrom een slechte zaak is en de president en zijn team best wat beter op hun tellen passen nu ze bestuurlijke macht hebben.

Nog andere bronnen bij de president minimaliseren de opmerking. Zo zei Stephen Miller in het tv-programma ‘This Week’ dat het een ludieke opmerking was. Republikeinen en Democraten bij het House of Representatives Oversight Committee (toezichtcommissie in het parlement) reageren minder mild en zien er een stevige overtreding van de ethische regels in. Hetzelfde geldt voor veel andere politici en waakhonden in Washington. Ook linkse opiniemakers hechten veel belang aan deze zaak en zien er een onfrisse belangenvermenging in.

Voor conservatieve Amerikanen is het echter het zoveelste bewijs dat de familie Trump haar nek uitsteekt ten koste van zichzelf om Amerika beter te maken, want financieel stonden ze er een jaar geleden veel beter voor.

4 REACTIES

  1. Wanneer hebben we dergelijke methodes nog meegemaakt? Als links de praktijken van de jaren dertig laakt? Zelf zijn ze er blijkbaar ook niet vies van. Ook al vind je Trump een onmens, een beroepsverbod tegen de handel van zijn dochter louter omdat zij zijn dochter is, is heel bedenkelijk.

  2. Paul, er is totaal géén beroepsverbod. Zij mag gerust parfum blijven (laten) creëren en verkopen. Maar privé-bedrijven mogen, om welke reden dan ook, nog altijd zelf beslissen wat en waar zij verkopen. Dat is toch een zéér rechtse (liberalistisch) uitgangspunt dacht ik.
    Trouwens, zij zal er absoluut géén enkele boterham minder voor eten aangezien haar vader al gezorgd heeft voor een vervangingsinkomen via haar man.

    Je vind onder aanhangers altijd wel personen die niet door denken en op zulks een moment blindelings hun leider volgen, en dus die parfum gaan kopen. Gewoonweg om hun leider van dienst te zijn….